ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nava Gărzii de coastă italiene Gregoretti a fost duminică amarată în portul militar Augusta (Sicilia), dar Italia solicită în continuare un acord al U.E. pentru a permite debarcarea celor peste 130 de migranți blocați la bordul vasului de trei zile, informează AFP, citată de Agerpres.

Plecați din Libia la bordul a două ambarcațiuni separate, circa 140 de migranți au fost recuperați dintr-un naufragiu de către nave ale Gărzii de coastă italiene joi seara și transferați pe un remorcher.

După ce s-a aflat sâmbătă în largul Cataniei, nava Gregoretti a acostat în noaptea de sâmbătă spre duminică mai la sud, în portul Augusta. 

Garda de coastă italiană a explicat duminică seară că a acționat la cererea Maltei, responsabilă de securizare în zona unde au fost salvați migranții, și „la indicațiile Ministerului de Interne” italian.

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a refuzat însă debarcarea migranților, din cauză că un plan de repartizare imediată a acestora nu a putut fi convenit cu U.E., în ciuda anunțului făcut luni de președintele Franței despre un acord între 14 țări europene pentru implementarea unui „mecanism de solidaritate”. Acordul semnalat de Emmanuel Macron a fost denunțat însă de Matteo Salvini, care nu a aceeptat prevedea ca migranții să debarce mai întâi în Italia.

Peste 130 de migranți ilegali, precum și echipajul navei Gregoretti, rămân deocamdată blocați în portul militar Augusta din insula italiană Sicilia până când autoritățile italiene vor ajunge la un compromis cu celelalte state din U.E. privind repartizarea echitabilă a migranților.