Nava Gărzii de coastă italiene Gregoretti a fost duminică amarată în portul militar Augusta (Sicilia), dar Italia solicită în continuare un acord al U.E. pentru a permite debarcarea celor peste 130 de migranți blocați la bordul vasului de trei zile, informează AFP, citată de Agerpres.

Plecați din Libia la bordul a două ambarcațiuni separate, circa 140 de migranți au fost recuperați dintr-un naufragiu de către nave ale Gărzii de coastă italiene joi seara și transferați pe un remorcher.

După ce s-a aflat sâmbătă în largul Cataniei, nava Gregoretti a acostat în noaptea de sâmbătă spre duminică mai la sud, în portul Augusta. 

Garda de coastă italiană a explicat duminică seară că a acționat la cererea Maltei, responsabilă de securizare în zona unde au fost salvați migranții, și „la indicațiile Ministerului de Interne” italian.

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a refuzat însă debarcarea migranților, din cauză că un plan de repartizare imediată a acestora nu a putut fi convenit cu U.E., în ciuda anunțului făcut luni de președintele Franței despre un acord între 14 țări europene pentru implementarea unui „mecanism de solidaritate”. Acordul semnalat de Emmanuel Macron a fost denunțat însă de Matteo Salvini, care nu a aceeptat prevedea ca migranții să debarce mai întâi în Italia.

Peste 130 de migranți ilegali, precum și echipajul navei Gregoretti, rămân deocamdată blocați în portul militar Augusta din insula italiană Sicilia până când autoritățile italiene vor ajunge la un compromis cu celelalte state din U.E. privind repartizarea echitabilă a migranților.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews