ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luigi Di Maio și-a anunțat miercuri demisia de la conducerea Mișcării 5 Stele (M5S), principalul partid din coaliția de guvernare din Italia, relatează DPA.
Politicianul în vârstă de 33 de ani este de așteptat să rămână totuși ministru de externe.

Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat anterior anunțului că va respecta orice decizie luată de ministrul său de externe.

Deși nu este de așteptat ca demisia lui Di Maio să ducă la căderea guvernului, ea evidențiază divizările profunde existente în interiorul Mișcării 5 Stele.

Partidul, cel mai mare din actuala coaliție guvernamentală de la Roma, din care mai face parte și Partidul Democrat, a fost afectat de numeroase dezertări și de prăbușirea în sondajele de opinie.

Mișcarea Cinci Stele, care contestă clasa politică tradițională italiană și constrângerile bugetare europene, a obținut 33% din voturile exprimate în alegerile legislative din 2018, în urma cărora a format un Guvern împreună cu Liga (naționalistă) a lui Matteo Salvini. Di Maio conducea M5S din septembrie 2017.

În urma deciziei Ligii de a pune capăt acestei coaliții, vara trecută, M5S a încheiat o nouă alianță guvernamentală cu Partidul Democrat.

Popularitatea sa a scăzut puternic în ultimele alegeri și este creditată în sondaje cu 15% din intențiile de vot.