ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia regimului de la Ankara de a deschide robinetul cu refugiați spre Europa, în urma atacului din Siria, pune Sofia și Atena în alertă. Premierul grec a anunțat că ”mulți imigranți și refugiați s-au adunat în grupuri mari lângă granița terestră cu Grecia și au încercat să intre ilegal”.
 Forțele elene de ordine au tras, sâmbătă, cu gaze lacrimogene asupra migranților adunați la graniță dintre Turcia și Grecia, după ce aceștia au  cerut să fie lăsați să intre, relatează Reuters.
 
De asemenea, Bulgaria a consolidat măsurile de protecție la granița turcă, desfășurând efective ale armatei și jandarmeriei pentru a opri migranții care ar putea încerca să treacă frontiera terestră, o atenție sporită fiind acordată și frontierei maritime.

Premierul bulgar Boiko Borisov se va întâlni luni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce grupuri de migranți au sosit la frontierele Greciei și ale Bulgariei în urma deciziei Turciei de a deschide frontierele pentru refugiații care doresc să plece către Europa, transmite Reuters.

Borisov și Erdogan au avut deja vineri o discuție telefonică despre această nouă criză și despre situația din Siria, unde în provincia Idlib 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian al trupelor siriene.

„Suntem îngrijorați că grănicerii turci s-au retras de la graniță'', a declarat premierul Borisov, citat de agenția BTA, vorbind despre migranți care se adună în zona orașului turc Edirne, situat în apropierea frontierei Turciei cu Bulgaria și Grecia.

Și Grecia a consolidat aceste măsuri la frontierele sale terestre și maritime, premierul Kyriakos Mitsotakis promițând că ''nicio intrare ilegală nu va fi tolerată''. Potrivit Reuters, la punctul de trecere a frontierei Pazarkule grupuri de migranți care au încercat să intre în Grecia au fost opriți de gardurile de sârmă ghimpată și de grenadele fumigene lansate de polițiștii greci.

La Istan bul, un migrant sirian intervievat de Reuters, în timp ce stătea la coadă pentru a urca într-un autobuz care să-l ducă spre frontiera greacă, spune că în Turcia nu găsește de lucru și dorește să ajungă în Europa, de preferat în Germania. ''Turcia nu este frumoasă deloc. Europa este mai frumoasă'', mai spune refugiatul sirian.

„Am am aflat de la televizor„ despre decizia Turciei de a deschide granițele, afirmă un alt migrant, un afgan în vârstă de 16 ani înghesuit împreună cu alți migranți într-un taxi ce urma să plece de asemenea spre granița deschisă de președintele Erdogan.

Directorul de comunicare al acestuia din urmă, Fahrettin Altun, a declarat agenției Anadolu, citată de DPA, că Turcia și-a relaxat eforturile de stăvilire a valului migrator întrucât nu a primit suficient sprijin internațional și prin urmare „nu a avut de ales”.  „Trebuie să se știe că refugiații sirieni sunt acum o problemă nu doar pentru Turcia, ci pentru lumea întreagă, în special pentru țările din regiune și pentru Europa”, a completat el.

Aproximativ 3,7 milioane de refugiați se află în prezent în Turcia, majoritatea sirieni, care sunt „acum bineveniți să plece către UE'”, după cum a declarat un oficial turc care a anunțat decizia deschiderii granițelor turce pentru migranții ce doresc să ajungă în Europa.

UE a reacționat cerând Turciei să respecte acordul din anul 2016 prin care Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar.