ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata siriană a anunțat miercuri că a preluat controlul asupra orașului strategic Maarrat al-Numan, din nord-vestul Siriei, regiune dominată de grupări jihadiste și rebele, potrivit presei siriene de stat, informează BBC.

„Forțele noastre au reușit în ultimele zile să-i elimine pe teroriști din mai multe sate și localități”, se spune într-un comunicat al comandamentului armatei citit de un responsabil militar la televiziunea publică, care a menționat numele a 20 de orașe, între care și Maarrat al-Numan. „Comandamentul armatei s-a angajat să „vâneze ceea ce a mai rămas din organizațiile teroriste armate până când întregul teritoriu sirian va fi curățat de terorism”, se mai spune în comunicat.

Al doilea oraș ca importanță din provincia Idlib, Maarrat al-Numan este situat pe autostrada M5 pe care regimul președintelui Bashar al-Assad încearcă să o securizeze. Ea leagă Alep, marele oraș din nordul Siriei, de capitala Damasc. Regiunea găzduiește aproximativ trei milioane de oameni, dintre care 76% sunt femei și copii.

Regimul Assad a pierdut controlul asupra Maarrat al-Numan în 2012, iar în urmă cu câteva luni în acest oraș mai erau cel puțin 150.000 de locuitori. Însă după săptămâni de bombardamente, acesta este acum aproape pustiu, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Autoritățile de la Damasc îi cataloghează drept „teroriști” deopotrivă pe jihadiști și rebelii care au luat arma în mână împotriva puterii.