ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația ruso-americană pentru progres economic și stat de drept (USRF), organizație americană al cărei obiectiv declarat este să dezvolte sectorul privat din Rusia, a fost declarată vineri 'indezirabilă' de către autoritățile ruse, în virtutea unei legi controversate, informează AFP. 

'După ce a studiat documentele primite, Parchetul a decis să declare indezirabile activitățile Fundației ruso-americane pentru progres economic și stat de drept pe teritoriul Federației Ruse', a anunțat Parchetul General rus într-un comunicat. 

Activitățile acestei organizații, prezente în Rusia din 2009, 'constituie o amenințare pentru fundamentele sistemului constituțional rus și securitatea statului', precizează comunicatul, care acuză USRF că 'participă la procesul politic' prin finanțarea de organizații neguvernamentale ruse. 

Această decizie va fi adusă în atenția Ministerului Justiției rus, care va valida sau nu interdicția asupra activităților USRF pe teritoriul rus. 
 
Luni, Open Society Foundation a magnatului american George Soros a fost declarată la rândul său 'indezirabilă' de Parchetul rus. 

O lege semnată în mai anul trecut de către președintele Vladimir Putin permite desemnarea ca 'indezirabile' a organizațiilor străine din Rusia. Ulterior, ele pot fi interzise pe teritoriul rus, indiferent dacă este vorba de organizații neguvernamentale, fundații sau întreprinderi.