ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Dreptate și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, susține că prăbușirea nu a fost una accidentală, contrar a ceea ce a stabilit prima anchetă efectuată sub conducerea guvernului liberal al lui Donald Tusk. Prima anchetă ajunsese la concluzia unor erori umane și condiții meteorologice nefavorabile. Aparatul s-ar fi prăbușit la sol după ce s-ar fi destabilizat definitiv lovindu-se de un mesteacăn.

Noua comisie de anchetă constituită în martie 2016 de guvernul Beata Szydlo și condusă de ministrul Apărării, prezentându-și concluziile, exprima certitudinea că aparatul Tupolev s-a dezintegrat în zbor, deci înainte de un impact cu solul.

Comisia a afirmat de asemenea, ca o cvasi-certitudine, detonarea unei bombe termobarice în momentul în care aparatul reușise să recâștige înălțime, în ciuda unor defecțiuni subite înregistrate de aparatele de bord, care îl determinaseră pe pilot ca, la altitudinea de 90 de metri, să abandoneze procedurile de aterizare.

Anchetatorii polonezi au acuzat de asemenea un ghidaj intenționat eronat al avionului din partea turnului de control rus, de care s-ar face vinovați trei controlori de zbor de la Smolensk.

În timpul mandatului său de premier, Donald Tusk a declarat că nu dorește să pericliteze șansele unei reconcilieri istorice ruso-poloneze formulând prea multe pretenții pentru regimul lui Putin și cerând ca ancheta să se internaționalizeze.

Avionul căzut la Smolensk îl transporta pe președintele Kaczynski și zeci de înalți responsabili ai statului care trebuiau să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la o ceremonie în memoria a mii de ofițeri polonezi uciși de poliția politică a lui Stalin în 1940.