O curte de apel franceză a decis, joi, că firma Bayer Monsanto este răspunzătoare pentru problemele de sănătate ale unui fermier care a inhalat erbicid, potrivit Mediafax.

Decizia instanței a fost în favoarea agricultorului Paul Francois,  care a spus că a suferit probleme neurologice după ce a inhalat, accidental, erbicidul Lasso în 2004 și a acuzat Monsanto că nu a avertizat corespunzător asupra pericolelor.
 
Francois susține că a suferit pierderi de memorie, dureri de cap și probleme de vorbire, după inhalarea accidentală a  erbicidului Lasso. Testele medicale au descoperit în corpul său substanța chimică periculoas, scrie BBC.

Luna trecuta, France 24 scria că Francois a cerut daune de la Monsanto de peste 1 milion de euro, însă decizia de joi a instanței nu a stabilit nimic cu privire la despăgubiri.

Într-un proces care a durat zece ani, Francois a câștigat, în 2012 și 2015, dar curtea supermă din Franța a decis să convoace o nouă audiere.

Monsanto se confruntă cu un proces și  în Statele Unite, unde a fost dată în judecată și acuzată că erbicidul pe bază de glifosat provoacă cancer. Lasso a fost interzis în Franța în 2007, după ce produsul era deja retras de pe piață de mai multe țări.

În 2018, o instanță din California a acordat daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar, care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un alt erbicid foarte utilizat produs de compania Monsanto.  Dewayne Johnson a fost diagnosticat cu cancer limfatic la vârsta de 42 de ani, în 2014, numărându-se printre sutele de bolnavi de cancer care au dat în judecată Monsanto.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews