ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O curte de apel franceză a decis, joi, că firma Bayer Monsanto este răspunzătoare pentru problemele de sănătate ale unui fermier care a inhalat erbicid, potrivit Mediafax.

Decizia instanței a fost în favoarea agricultorului Paul Francois,  care a spus că a suferit probleme neurologice după ce a inhalat, accidental, erbicidul Lasso în 2004 și a acuzat Monsanto că nu a avertizat corespunzător asupra pericolelor.
 
Francois susține că a suferit pierderi de memorie, dureri de cap și probleme de vorbire, după inhalarea accidentală a  erbicidului Lasso. Testele medicale au descoperit în corpul său substanța chimică periculoas, scrie BBC.

Luna trecuta, France 24 scria că Francois a cerut daune de la Monsanto de peste 1 milion de euro, însă decizia de joi a instanței nu a stabilit nimic cu privire la despăgubiri.

Într-un proces care a durat zece ani, Francois a câștigat, în 2012 și 2015, dar curtea supermă din Franța a decis să convoace o nouă audiere.

Monsanto se confruntă cu un proces și  în Statele Unite, unde a fost dată în judecată și acuzată că erbicidul pe bază de glifosat provoacă cancer. Lasso a fost interzis în Franța în 2007, după ce produsul era deja retras de pe piață de mai multe țări.

În 2018, o instanță din California a acordat daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar, care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un alt erbicid foarte utilizat produs de compania Monsanto.  Dewayne Johnson a fost diagnosticat cu cancer limfatic la vârsta de 42 de ani, în 2014, numărându-se printre sutele de bolnavi de cancer care au dat în judecată Monsanto.