ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele guvernului sirian au preluat controlul asupra orașului Douma, ultimul focar de rezistență al rebelilor din Ghouta de Est, anunță surse militare ruse, citate de presstv.com.  Victoria are loc la mai puțin de două luni de la declanșarea operațiunii de combatere a terorismului în zona suburbană din apropierea capitalei, Damasc.
 
Eliberarea orașului Douma este anunțată pe fondul amenințărilor tot mai intense privind lansarea unei acțiuni militare americane împotriva guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad, în urma presupusului atac cu arme chimice, de sâmbătă, asupra orașului sirian.

„Steagul sirian ridicat pe o clădire din orașul Douma este considerat un semn al controlului asupra acestui oraș și deci asupra Ghoutei de Est în totalitate”, a declarat generalul Yuri Yevtushenko, șeful centrului pentru pace și reconciliere în Siria al Rusiei.

Ghouta de Est a fost folosită pentru a servi ca o platformă de lansare a atacurilor teroriste împotriva locuitorilor și a infrastructurii civile din Damasc.

Armata rusă a asigurat acoperire aeriană pentru operațiunea de eliberare a Siriei, care a început la 19 februarie.

Ministrul rus al Apărării a declarat că poliția militară rusă a fost trimisă joi la Douma. „Ei sunt garantul legii și ordinii în oraș", a afirmat ministrul, citat de agenția de știri RIA.

Moscova anunța recent că a fost încheiat un acord între militanții care se aflau acolo și guvernul sirian, permițându-li-se retragerea spre Jarabulus, un oraș din nordul Siriei. Conform acordului, sute de militanți ai grupării jihadiste Takfiri Jaish al-Islam și familiile lor au părăsit Douma.

Între timp, așa-numitul Observator Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), care simpatizează cu militanții anti-Damasc, a declarat că militanții rămași din Ghouta de Est, răniți, și-au predat armamentul greu, iar liderii lor au părăsit enclava.