ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Abia învestit luni în funcție, noul președinte ucrainean ales, Volodimir Zelenski, este deja contestat: o petiție prin care i se cere demisia a adunat peste peste 4.000 de semnături în doar 24 de ore, relatează joi portalul ucrainean Levîi bereg, citat de Agerpres

Petiția electronică „pentru demisia lui Volodimir Zelenski” a fost înregistrată de Mikhalski Vadim Petrovici miercuri pe site-ul Administrației Prezidențiale a Ucrainei, având nevoie de cel puțin 25.000 de semnături pentru a fi examinată instituțional.

„Mult stimate Volodimir Alexandrovici, majoritatea voturilor care v-au fost acordate sunt voturi de protest. În realitate, nu aveți sprijinul a 73% din alegători. Personalitatea Dvs. nu unește majoritatea ucrainenilor care au opinii și dorințe diferite, în parte diametral opuse. Ați consolidat protestul fără a oferi promisiuni și orientări politice concrete, dar acum, după alegeri și inaugurare, nu puteți să nu aveți o cale concretă. Însă primele declarații și acțiuni i-au dezamăgit pe alegători”, menționează autorul petiției, făcând aluzie la dizolvarea Parlamentului, anunțată de președintele Republicii, luni, în discursul său de învestitură și pusă în aplicare prin decretul de marți.

„În lipsa unor promisiuni pline de conținut pentru popor, ați început să atribuiți propriile dorințe voinței poporului. Se creează o situație inacceptabilă când 'slujitorul poporului' nu are obligații morale față de poporul său care să fi fost formate în procesul preelectoral. Prin urmare, noi, poporul Ucrainei, vă cerem demisia imediat din postul de președinte al țării”, este cerința exprimată în  petiție.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a depus jurământul luni și și-a preluat imediat atribuțiile de președinte al Ucrainei. În această calitate, a emis marți un decret de dizolvare a Radei Supreme (parlamentul unicameral), act considerat neconstituțional de președintele forului legislativ ucrainean, Andrii Parubii. 

Prin convocarea de alegeri legislative anticipate la 21 iulie, președintele Ucrainei speră să schimbe majoritatea parlamentară actuală, favorabilă rivalului său din alegerile prezidențiale, însă această schimbare ar fi avut loc în mod normal prin alegerile parlamentare la termen, programate pe 27 octombrie.

În lipsa unei majorități parlamentare favorabile, noul președinte ucrainean se bazează pe susținerea celor 73% dintre alegători care l-au votat, pe anturajul său și pe o parte restrânsă a clasei politice.