ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Naționala de fotbal a Croației a fost numită „prea uniformă” și „fără culoare” (sau prea albă) de către un important ONG francez „anti rasism”, informează Valeurs Actuelles.

LICRA (Liga Internațională împotriva Rasismului și Antisemitismului) este o așa zisă organizație anti rasistă. Cu toate acestea, remarcile făcute de această organizație cu privire la echipa de fotbal a Croației nu pot fi catalogate altfel decât rasiste.

LICRA este probabil cea mai influentă dintre toate ONG-urile anti-rasism din Franța, având dreptul de a da în judecată pe oricine consideră că face remarci cu tentă rasistă.

Înaintea finalei Cupei Mondiale de duminică, filiala pariziană a  LICRA a postat un mesaj pe Facebook prin care a lăudat echipa Hexagonului ca fiind „multicoloră”, „multietnică” , în timp ce echipa Croației era taxată pentru că este „prea uniformă și fără culoare”.

„Meciul de astăzi se evidențiază istoric și sociologic ... Echipa franceză, multicoloră, multietnică, se confruntă cu o echipă croată prea uniformă, ... fără culoare, fără săvoare, bogată doar în sine”.

Chiar și după ștergerea postării în urma reacțiilor negative la aceste comentarii, LICRA a  înlocuit-o cu una și mai controversată, în care naționala Croației era acuzată că ar fi multe prea prietenoasă cu mafia.

Nu au fost singurele polemici născute înainte și după meciul Franța și Croația. Internauții s-au dezlănțuit pe rețelele de socializare împotriva celor care au analizat meciul de fotbal din punct de vedere sociologic și politic. Adică o Croație autohtonă împotriva unei Franțe unde o parte dintre jucători provin din familii de imigranți din a doua sau a treia generație. Dar și un antrenor croat care se roagă înainte de fiecare meci, spre deosebire de rugăciunile înalțate către Allah de către unii dintre jucătorii francezi. 

Peste toate aceste aspecte, s-a adăugat încă ceva, ce a remarcat o lume întreagă: revoltele și jafurile care au avut loc în Franța în seara de 16 iulie, după victoria francezilor, în comparație cu efuziunea colectivă și pașnică din Croația.