ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Un exemplar din cel mai mare tip de rachetă spațială a Chinei, Changzeng 5B, care a pus pe orbită stația spațială Wentian, este așteptat să se prăbușească necontrolat pe Pământ.

Centrul pentru Reziduuri Orbitale al Aerospace Corporation a declarat că racheta va intra în atmosfera terestră duminică, 31 iulie, la ora 00:24 UTC ± 16h.

UTC înseamnă Ora Coordonată Universal și este cu două ore mai devreme decât ora României.

Centrul a afirmat că racheta, cu o lungime de 60 de metri și cu o greutate de 20 de tone, „se află acum pe o orbită eliptică în jurul Pământului”.

Ted Muelhaupt, din cadrul Centrului, a declarat într-o conferință de presă:

„Pe baza experiențelor anterioare, estimăm că între 4 și 9 tone, potrivit configurației exacte, vor supraviețui intrării în atmosferă. Când va cădea, va depăși cu certitudine limita de 1 la 10.000 (riscul de rănire a persoanelor de pe Pământ), care este linia directoare general acceptată.”

Harta de mai jos arată fereastra de predictibilitate a locului unde racheta ar putea să se prăbușească, în interiorul bandei marcate de traiectoriile albastre și galbene.

Comandamentul spațial american a avertizat că traiectoria rachetei chinezești „nu va putea fi indentificată decât la câteva ore după intrarea sa în atmosferă”.

Nu e prima oară când o rachetă Changzeng (care, în traducere, înseamnă Marșul cel Lung, amintind de retragerea comuniștilor conduși de Mao din fața forțelor naționaliste, în 1934-35) se prăbușește pe Pământ.

În mai 2020, bucăți dintr-o astfel de rachetă au căzut peste un sat african.

În mai 2021, o altă rachetă s-a prăbușit în Oceanul Indian.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews