ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O școală de stat din Catalonia, Spania, a eliminat de pe rafturi aproximativ 200 de cărți clasice pentru copii pe motiv că încurajează stereotipurile sexiste, scrie The Local.es.


Povești celebre precum „Frumoasa adormită” și „Scufița Roșie” au fost considerate de conducerea școlii „prea toxice” pentru micuții care au mai puțin de șase ani și au fost scoase definitv din biblioteca instituției de învățământ din Barcelona.

O treime din titluri - 200 de cărți - au fost considerate „toxice” și au ieșit din bibilotecă, în timp ce alte 400 de cărți, despre care anumite persoane cred că ar conține „stereotipuri de gen”,  au rămas în bibliotecă, însă nu vor mai fi recomandate pentru lectură.
 
Explicația acestei măsuri a fost aceea că doar unul din 10 tilturi se poate spune că au fost scrise cu un mesaj educațional pozitiv în ceea ce privește „perspectiva de gen”.

Un comitet a analizat poveștile și a stabilit că în aceste povești apar mai multe personaje de sex masculin decât de sex feminin și că rolurile lor au încurajat stereotipurile. Mai exact, bărbații sunt de mai multe ori personificați ca eroi curajoși care se luptă cu personaje negative, salvând personaje de sex feminin aflate în primejdie. Asta în timp ce, în povești, fetele, în general prințese, care așteaptă să fie salvate, sunt asociate cu frumusețea, maternitatea și iubirea.
Anna Tutzó, una dintre mamele din comisia însărcinată cu revizuirea bibliotecii, a declarat pentru El Pais că prejudecățile de gen nu diferă doar în basme, ci și în abecedare, din care copiii deslușesc alfabetul, culorile, iar ”schimbarea rolurilor de gen în societate nu se reflectă în povești”.

Femeile erau mai asociate cu frumusețea, maternitatea, îngrijirea și iubirea și erau prințese care așteptau să fie salvate.

Anna Tutzó, una dintre mamele din comisia însărcinată cu revizuirea bibliotecii, a declarat pentru El Pais că prejudecățile de gen nu diferă doar în basme, ci în cărțile de învățare timpurie care învață alfabetul, culorile etc. și schimbarea rolurilor de gen în societate "nu se reflectă în povești."

Prin urmare, copiii de la școala din Barcelona nu vor mai putea citi ”Scufița Roșie”, „Cenușăreasa”, „Frumoasa Adormită” și „Frumoasa și Bestia”.

Deciza a înfuriat multă lume, în mod special pe bibliotecari. 

„Clasicii sunt valoroși, cenzura este întotdeauna periculoasă”, a insistat un bibliotecar din Barcelona, ​​Carme Fenoll, care avertizează că prea multă corectitudine politică poate să dăuneze valorilor feminstelor pe care ele încearcă să le apere.

„Ce urmează? Vom interzice „Huckleberry Finn” pentru că e rasist? „Lolita” pentru pedofilie sau ”Othello” pentru machism”, a declarat bibliotecara pentru ziarul La Vanguardia.