Drama familiei Bodnariu, căreia i-au fost luați copiii de către statul norvegian, a sensibilizat o lume întreagă.

Reprezentanții mai multor organizații pentru drepturile omului au organizat proteste în 22 de țări, încercând astfel să sesizeze instituțiile europene și norvegiene în legătură cu drama familiei Bodnariu, care în luna noiembrie 2015 a fost lipsită de toți cei cinci copii de către autoritățile norvegiene. 

Comisarul European pentru Drepturile Omului, Rnils Muiznieks, a declarat că separarea copiilor de părinții lor poate fi admisă numai în cazuri extreme și excepționale, atunci când copilul ar putea suferi daune serioase din cauza comportamentului părinților. Dar și în astfel de situații separarea poate fi doar o soluție temporară. Acesta a răspuns astfel unei sesizări făcute de deputatul moldovean, Valeriu Ghilețchi.

"Separarea copiilor de părinți este o chestiune mai largă și aici se cere maximă prudență, pentru că noi trebuie să ne întrebăm ce este mai bine în interesul copilului. Cel mai bun lucru în interesul copilului aproape întotdeauna este ca acesta să fie cu părinții săi”, a spus oficialul european citat de Sputnik.md

Muiznieks a mai subliniat că "doar în cazuri extreme și excepționale, când copilul poate suferi daune serioase din cauza comportamentului părinților, el ar trebui separat temporar de părinți”.

Potrivit comisarului european, instituțiile trebuie să intervină „pentru a susține familiile, ca acestea să rămână împreună și copiii să fie cu familiile lor”. "Separarea copiilor de părinți trebuie să aibă loc doar în ultima instanță și doar pentru o perioadă foarte scurtă”, a conchis Muiznieks.

 
Barnevernet a luat în custodie cei cinci copii ai familiei Marius și Ruth Bodnariu. Cel mai mic dintre aceștia a fost redat familiei.
 
În urmă cu câteva zile, ministrul care are în subordine serviciul de Protecție a Copilului din Norvegia, în grija căruia încă se află patru dintre copiii familiei Bodnariu, a făcut un pas înapoi. Politicianul a declarat că va reanaliza mai multe dosare instrumentate de Barnevernet.

"Luam criticile vis-a-vis de Protecția Copilului foarte în serios și am dat Comisiei de Sănătate misiunea să reevalueze o serie de dosare", a spus Solveig Horne, ministrul norvegian pentru copii.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews