ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cipru amenință că va folosi dreptul de veto la acordul dintre UE și Turcia privind refugiații. Ankara trebuie să recunoască statul cipriot, în caz contrar cooperarea e imposibilă. Președintele Donald Tusk este mediator în această dispută.

În soluționarea crizei refugiaților, Uniunea Europeană se bazează pe Turcia, care trebuie să nu mai permită venirea acestora în Europa. În schimb, Ankara cere mai multe miliarde de euro și un nou impuls în negocierile de aderare la UE. Și aici intervine Ciprul, care dorește ca Turcia să recunoască statul cipriot, după cum a declarat președintele Nicos Anastasiades, relatează Der Spiegel, citat de Euractiv.

"Cipru nu este de acord cu deschiderea de noi capitole (de negociere), până când Turcia nu-și îndeplinește obligațiile", a spus președintele cipriot.

Turcia a depus o cerere de aderare la UE în 1987. După o perioadă de stagnare, negocierile au fost reluate în 2005, dar până acum nu au fost înregistrate progrese importante.

Cipru a aderat la UE ca insulă divizată de facto, dar suprafața sa este în totalitate teritoriu al Uniunii Europene. Ciprioții turci sunt cetățeni europeni pentru că aparțin unui stat membru al UE (Republica Cipru), chiar dacă locuiesc într-o zonă din Cipru care nu se află sub control guvernamental.