Consiliul Național al Audiovizualului din Polonia (KKRiT) a decis să amendeze televiziunea TVN24 cu aproape jumătate de milion de dolari, pentru felul în care a acoperit protestele de-acum un an împotriva Guvernului conservator al țării, motivând că postul „a încălcat legea promovând activități ilegale și încurajând comportamente care amenință securitatea", informează Cotidianul.

Inițial, KKRiT a dorit să amendeze stația respectivă cu o sumă de 70 de ori mai mare, dar legea nu i-a permis decât un cuantum de 1% din venitul televiziunii respective pe 2016. TVN24 este un post cu acționariat american, iar Washington Post a reacționat imediat printr-un editorial asumat de întreaga echipă și intitulat: „Contrarevoluția autocratică a Poloniei merge înainte."

În text, cei de la Washington Post dezinformează, afirmând că lupta anti-comunistă a polonezilor din anii 80 ar fi fost pentru „democrația liberală”, nu pentru eliberarea de sub jugul sovietic. Washington Post este un ziar pe care actualul președinte Donald Trump îl consideră fake news, fiind binecunoscută susținerea publicației pentru „stânga liberală” din SUA.

„În urmă cu o generație, Polonia a condus lupta de înlocuire a totalitarismului din Europa Centrală cu democrația liberală (…). Dacă Trump nu va zice nimic despre libertatea presei și statul de drept în Polonia, contrarevoluția poloneză va fi încurajată", notează WP.

Alții consideră că TVN24 a fost implicat într-o tentativă de „lovitură de stat", invocată în decembrie 2016, și de premierul Poloniei și ministrul de Interne. „Amenda e foarte bună, doar că e prea mică pentru a-i pedepsi pe acești propagandiști", spune Witold Gadowski, membru în Asociația Jurnaliștilor. „Propagandiști" sunt considerate și publicațiile trustului german Axel Springer Media AG, afirmă Cotidianul. Reuters și Financial Times au criticat și ele mișcarea KKRiT.
 
Acum un an, Guvernul conservator de la Varșovia a fost confruntat cu proteste masive, pe care fostul premier Beata Szydlo le considera „tentativă de lovitură de stat”. Ele au fost susținute de grupările de opoziție și de partenerii europeni ai Poloniei. De altfel, și în 2017, aceleași proteste, dar la o scară mai mică, au fost cauzate de modificările aduse de Polonia legilor justiției.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews