ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupurile farmaceutice Pfizer Inc și BioNTech au venit cu o nouă propunere către Uniunea Europeană, conform căreia statele membre ar urma să plătească jumătate din prețul pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin Covid anulate, informează cotidianul Financial Times.

Potrivit surselor Financial Times, blocul comunitar negociază un acord revizuit cu BioNTech/Pfizer, în pofida faptului că Parchetul European a deschis o anchetă privind contractul inițial semnat cu compania Pfizer/BioNTech în primăvara lui 2021.

Noul contract include atât o prevedere conform căreia statele membre să plătească jumătate din preț, adică aproximativ 10 euro, pentru fiecare din cele aproximativ 70 de milioane de doze de vaccin anulate în fiecare an până în 2026, precum și posibilitatea UE de a face trecerea la noi tipuri de vaccin concepute pentru orice viitoare versiuni ale virusului, relatează stiripesurse.ro

În luna ianuarie a acestui an Reuters a dezvăluit că se poartă discuții între UE și cei doi producători de medicamente în ideea de a reduce cele 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care Bruxelles-ul s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preț mai mare.

Pfizer nu a dorit să comenteze articolul din Financial Times, citând clauzele de confidențialitate, dar a spus că discuțiile cu Comisia Europeană s-au derulat "cu bună credință de către toate părțile" și că grupul este angajat să găsească "soluții pragmatice".

Contractul semnat în luna mai 2021 de Comisia Europeană și Pfizer/BioNTech acoperă 900 de milioane de doze de vaccin livrate în 2022 și în 2023, cu opțiunea de a comanda alte 900 de milioane de doze. Acesta este cel mai important contract pentru vaccinuri împotriva COVID-19 semnat de Comisie și va domina portofoliul de vaccinuri al UE până la sfârșitul anului 2023.