ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump a anunțat marți suspendarea contribuției SUA la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din cauza „proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus, în așteptarea unei investigații oficiale asupra organizației în cazul pandemiei de Covid-19.

„Astăzi ordon suspendarea finanțării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată și ascunderea răspândirii coronavirusului", a declarat liderul de la Casa Albă într-o conferință de presă.

Suspendarea va avea, cel mai probabil, o durată minimă de 60 de zile.

„Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea și mortalitatea” în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenției ONU, potrivit AFP.

Președintele Trump a mai declarat că OMS a „eșuat în îndeplinirea obligației sale de bază și trebuie trasă la răspundere”, conform Reuters.

Liderul american a adăugat că OMS a promovat „dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizația cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Precizând că suma pe care contribuabilii americani o plătesc anual OMS este de 400 - 500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari și „chiar mai puțin" cât contribuie China, Donald Trump a apreciat că SUA au datoria să ceară explicații.

„Dacă OMS și-ar fi făcut treaba și ar fi trimis experți medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situația pe teren, epidemia ar fi putut fi ținută sub control la sursă, cu foarte puține decese”, a explicat președintele american, citat de AFP.

În cursul zilei de marți, secretarul de stat american Mike Pompeo anunțase că SUA doresc să „schimbe radical” modul de funcționare al organizației. „În trecut, OMS a făcut o treabă bună. Din păcate, de data această, nu a făcut tot posibilul și trebuie să procedăm astfel încât să facem presiuni pentru a schimba radical” situația, a afirmat șeful diplomației americane.

Premierul australian Scott Morrison a simpatizat cu criticile lui Trump la adresa OMS, pe care a criticat-o în special pentru sprijinul față de redeschiderea piețelor chineze, unde sunt vândute animale proaspete și unde își are originile coronavirusul, care a apărut în decembrie, la Wuhan.

Cu peste 614.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și circa 26.000 de decese, SUA este cea mai afectată națiune de pe glob, dar numărul record de îmbolnăviri poate fi pus și pe seama faptului că americanii au de departe cele mai multe teste efectuate de pe glob, peste 3,1 milioane, potrivit Worldometer.

Taiwanul a publicat dovada că OMS știa

Organizația Mondială a Sănătății se află sub o presiune uriașă după ce Taiwanul a lansat conținutul unui e-mail din decembrie, în care oferea informații despre răspândirea infecțiilor cu Covid-19 și care a fost ignorat de către oficialii OMS. Aceștia ar fi refuzat să ofere către Taiwan informații esențiale despre cum ar trebui organizată lupta împotriva noului coronavirus.
Maai exact Taiwanul a făcut public un email din luna decembrie trimis către OMS, ignorat de acesta, în care atragea atenția asupra faptului că noul coronavirus se transmite de la om la om, în condițiile în care până și în luna ianuarie 2020 OMS a scris pe Twitter că acest virus nu se transmite de la om la om.
Taiwanul acuză pe această cale OMS că a  minimalizat gravitatea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus în încercarea de a ajta China, chiar și după ce Taiwanul a dat semnalul de alarmă despre cel puțin șapte cazuri de pneumonie atipică raportate în Wuhan, locul de unde provine coronavirusul, scrie foxnews.com.
 
Taiwanul susține că a alertat OMS după ce autoritățile sanitare din China au transmis următoarele informații, care demonstrează că se știa despre o posibilă infectare cu noul coronavirus înainte ca publicul larg să cunoască despre ce este vorba: „Se crede că nu este vorba despre SARS; cu toate acestea, probele sunt încă în curs de examinare, iar cazurile au fost izolate pentru tratament”, potrivit conținutului unui e-mail trimis de Taiwan către OMS la 31 decembrie. „Am aprecia foarte mult dacă aveți informații relevante pentru a le împărtăși cu noi", se precizează în e-mail.

OMS a negat faptul că Taiwanul i-a alertat vreodată despre potențialul pericol reprezentat de noul coronavirus. Cu toate acestea, autoritățile din Taiwan au precizat că au atras atenția asupra  „pneumoniei atipice” - reminiscență a SARS, care este transmisă prin contactul uman.