ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ONU a deschis sâmbătă o a doua tabără în Kurdistanul irakian pentru primirea refugiaților kurzi din nord-estul Siriei, în condițiile în care prima tabără a ajuns la saturație, găzduind 11.000 de persoane, transmite AFP, citată de Agerpres

„În jur de 11.000 de refugiați au fost instalați în tabăra de la Bardarach, care și-a atins capacitatea maximă de primire, așa încât am condus astăzi 310 refugiați din Siria în tabăra de la Gawilan”, a declarat Rashid Hussein Rashid, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Kurdistanul irakian.

Tabăra de refugiați de la Gawilan găzduiește deja 1.850 de familii siriene sosite de la începutul războiului, în 2011, dar a fost adăugată o nouă secție de primire a nou-veniților, a precizat responsabilul UNHCR.

De la lansarea pe 9 octombrie a ofensivei militare turce împotriva miliției kurde siriene YPG în nord-estul Siriei, numărul refugiaților a crescut constant în Kurdistanul irakian, cu un aflux de circa o mie de persoane în unele zile.

Numărul acestora a fost mult mai scăzut sâmbătă, din cauză că forțele regimului de la Damasc, desfășurate în nord-estul Siriei în baza acordului cu forțele kurzilor, împiedică trecerea refugiaților spre Irak, potrivit purtătorului de cuvânt al UNHCR.