ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Activiștii pentru drepturile omului au luat poziție împotriva Tratatului privind criminalitatea cibernetică, propus de Organizația Națiunilor Unite, tratat despre care avertizează că s-ar putea transforma într-o alianță globală de supraveghere digitală, punând în pericol confidențialitatea datelor și drepturile omului. 

Tratatul, aflat acum în dezbatere între delegații prezenți în New York City, este marcat de controverse din cauza îngrijorărilor cu privire la supravegherea sporită transfrontalieră permanentă și impunerea restricțiilor privind libertatea de exprimare online, potrivit Reclaim the Net.  

Se presupune că tratatul, propus inițial de Rusia și susținut de țări precum Coreea de Nord, Iran și China, ar putea pune bazele pentru legalizarea supravegherii transfrontaliere și pentru transformarea libertății de exprimare online într-un act infracțional. Proiectul a fost supus la șase runde de negocieri, care au început luni la sediul ONU.

Propunerea are scopul de a oferi puteri sporite guvernelor, care să le permită urmărirea activiștilor, jurnaliștilor și comunităților marginalizate – grupurile vizate în mod obișnuit în eforturile regimurilor autocratice de a reduce libertatea de exprimare și dreptul la confidențialitate, a declarat Katitza Rodriguez, director global pentru politicile de confidențialitate la Electronic Frontier Foundation.

Rodriguez a subliniat că tratatul, în forma actuală, nu oferă suficiente garanții, permițând guvernelor să invoce mecanisme de supraveghere invazive, cum sunt interceptarea conținutului și urmărirea în timp real a metadatelor, chiar și pentru investigațiile penale străine.

Electronic Frontier Foundation a pledat pentru includerea în tratat a unor clauze care să pună accentul pe aprobarea judiciară înainte de supraveghere și a unor măsuri standardizate de protecție a datelor, cum sunt limitările privind colectarea de date. În același timp, a subliniat principiul „dublei criminalități”, o prevedere care protejează drepturile omului prin asigurarea că un act este considerat o infracțiune în ambele jurisdicții înainte de a continua o anchetă.

De asemenea, dispozițiile tratatului împotriva răspândirii de materiale cu abuz sexual asupra copiilor, deși aparent bine intenționate, au atras critici. S-a sugerat că acest concept ar putea permite guvernelor să folosească îngrijorarea pentru siguranța copiilor ca un pretext pentru a extinde supravegherea și a restricționa comunicațiile criptate, tendință în creștere în rândul guvernelor.