ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Națiunilor Unite a fost forțată să-și retragă angajații din Malawi, țară din sud-estul Africii, după ce zvonuri despre vampirism au declanșat campanii de linșaj public.

Potrivit Daily Mail, cel puțin șase persoane au fost ucise de gloate violente în districtele Phalombe și Mulanje, în ultima lună. Grupuri de cetățeni au instituit filtre pe drumuri, în încercarea de a găsi vampirii.

Angajații ONU au fost retrași din zonă, iar alte câteva organizații au urmat exemplul, potrivit Departamentului de Siguranță și Securitate al ONU (UNDSS).

Credința în vrăjitorie este larg răspândită în zonele rurale din Malawi, una dintre cele mai sărace țări din lume, unde multe organizații umanitare acționează. Așa-zișii vampiri sunt suspectați că beau sânge uman în cadrul unor ritualuri.

Un incident asemănător, cu gloate în căutare de vampiri, a avut loc în Malawi și în 2002, când mulți fermieri și-au abandonat culturile de teama vampirilor. În 2003, un politician de rang înalt a fost urmărit și lovit cu pietre de gloatele furioase care îl suspectau că este vampir.

„Aceste districte au fost afectate grav de zvonurile cu privire la posibila existență a creaturilor care sug sânge", se arată în raportul ONU.

Coordonatorul ONU în Mawali, Florence Rolle, a afirmat într-un email de răspuns că „o parte a staff-ului ONU a fost relocat, în timp ce alți angajați sunt în continuare în unele districte din Malawi, în funcție de locul își care își desfășoară operațiunile".

Potrivit ONU, zvonurile despre vampiri au apărut în țara vecină Mozambic, deși nu este clar ce anume le-a generat.

Președintele țării, Peter Mutharika, a declarat că va lansa o investigație. O restricție de circulație pe timp de noapte a fost impusă de guvern pentru a preveni justițiari locali să ucidă și alte persoane.