ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Barack Obama a promulgat, marți, o lege care limitează mijloacele de supraveghere de care dispune Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA), informează AFP citată de Agerpres.

Această lege, USA Freedom Act, protejează mai bine libertățile civile și viața privată, garantând în același timp 'securitatea noastră națională', a declarat liderul de la Casa Albă după semnarea legii, la câteva ore după votarea acesteia de către Senatul american.

Noua lege le cere companiilor telefonice să păstreze date precum momentul și durata apelului telefonic și numărul apelat, în condițiile în care până acum acest lucru era făcut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste metadate numai dacă va deține un mandat emis de un tribunal antiterorist secret și cu condiția identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legături cu terorismul.

Colectarea metadatelor telefonice de către NSA fusese cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică în cadrul Patriot Act, legea votată la scurt timp după atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.

Agenția de Securitate Națională a SUA și-a suspendat total colectarea acestor metadate cu începere de luni, ora locală 00.01 (04.01 GMT), din cauza expirării unei prevederi ce decurgea din articolul 215 al Patriot Act.

Printre altele, noua lege prevede ca NSA să dispună din nou de mijloacele de a-i identifica pe suspecții considerați 'lupi singuratici' și de a-i pune sub supraveghere.