Pe ultima sută de metri a mandatului, Obama se folosește de politica externă pentru a-l pune în dificultate pe succesorul său la Casa Albă. Și, în timp ce Trump și Obama schițează pe hârtie cum va arăta noul Orient Mijlociu, încă președintele Obama aruncă in joc artileria grea, în speranța că va baga zâzanie între republicani. Lovitura dată la ONU Israelului de administrația Obama și expulzarea diplomaților ruși sunt ultimele acțiuni de acest gen ale președintelui american, care, la 20 ianuarie, va părăsi Casa Albă. 

În limbajul politic american, președintele Obama este un „lame duck”. Adică se află la sfârșitul mandatului, dar are întreaga capacitate de a lua orice decizie crede de cuviință.
Cutuma în America este însă ca președintele care se pregătește să plece de la Casa Albă să se abțină de la decizii majore, care pot afecta mandatul succesorului său, scrie evz.ro.

Iată, însă, că în interval de numai o săptămână, Barack Obama a avut două acțiuni cu implicații strategice majore asupra politicii americane.
Prima dintre ele este neexercitarea dreptului de veto față de rezoluția din 23 decembrie a Consiliului de Securitate, care condamnă Israelul pentru coloniile din Cisiordania și Ierusalimul de Est, fapt care a permis adoptarea documentului cu o majoritate zdrobitoare.
 
Gestul Washingtonului este unul fără precedent, iar gravitatea sa cu atât mai mare cu cât documente ulterioare, publicate de presa egipeană, demonstrează că administrația Obama nu doar că a permis, prin pasivitate, trecerea rezoluției, ci a fost „creierul” întregii acțiuni de la ONU.
Că este vorba de o acțiune atent premeditată o arată și discursul ținut miercuri, 28 decembrie, de John Kerry cu privire la Orientul Mijlociu, în fapt un nou atac la adresa Israelului, scos principal vinovat de tărăgănarea conflictului cu palestinienii. Discursul lui Kerry a fost o veritabilă diatribă la adresa guvernului lui Netanyahu, catalogat drept „cel mai de dreapta” guvern din istoria Israelului.

Citiți articolul integral AICI.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews