ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Barack Obama spune că face tot ce poate pentru a încheia controversatul tratat de comerț cu Uniunea Europeană în ultimele sale opt luni de mandat, dar a avertizat că timpul este scurt, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Președintele american vrea să încheie două tratate înainte de expirarea mandatului său pe 20 ianuarie – cu țările din Pacific și cu Uniunea Europeană. Problema este că se luptă cu îngrijorări populiste legate de joburi, consum, protecționism și impactul asupra mediului în cazul în care tratatele vor fi semnate.

"Timpul nu este de partea noastră. Dacă nu finalizăm negocierile anul acesta, tranziția politică din SUA și Europa înseamnă că decalajul va fi destul de lung până vom avea o nouă șansă", a spus Obama.

Obama a promovat duminică în Germania TTIP – Parteneriatul Transatlantic de Comerț și Investiții, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, însă discuțiile au fost umbrite de problemele din Siria, Ucraina și Libia.

Luni, președintele american va avea discuții pe aceeași temă împreună cu premierul britanic David Cameron, președintele francez Francois Hollande și prim-ministrul italian Matteo Renzi.