ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Barack Obama vrea să consolideze flancul estic al NATO, de teama Rusiei. Demers pe care îl va lansa cu ocazia vizitei în Germania și la care vor lua parte liderii principalelor state ale Alianței.

Publicația germană Der Spiegel scrie că președintele Barack Obama va cere Germaniei să se implice mai mult în misiunile de apărare a statelor din partea de est a Alianței Nord-Atlantice. Astfel, efective suplimentare NATO ar urma să fie trimise în România, Polonia și țările baltice, notează publicația. Aceste efective militare vor face parte din trupele NATO ce urmează să fie desfăsurate în România, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia întărind astfel flancul estic al Alianței Nord Atlantice.

Măsura este menită să descurajeze acțiunile Rusiei din zonă și să ridice gradul de securitate al țărilor care se simt amenințate de Moscova.

În acest context, Barack Obama se va întâlni luni la Hanovra cu Angela Merkel, Francois Hollande, președintele Franței, Matteo Renzi, premierul Italiei și cu șeful Guvernului de la Londra, David Cameron.

O decizie formală privind suplimentarea efectivelor militare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice ar urma să fie luată la summitul NATO programat la Varșovia.

Pentagonul a anunțat la sfârșitul lunii martie că Statele Unite vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securității pe fondul acțiunilor Rusiei. "În cadrul angajamentului Statelor Unite de intensificare a securității și de creștere a capacității de disuasiune, Comandamentul armatei americane în Europa va iniția în februarie 2017 rotații constante de trupe", a comunicat pe 30 martie Departamentul american al Apărării, conform Mediafax.