ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Combatanții din Corpul Voluntarilor Ruși și din Legiunea Libertatea Rusiei, care luptă alături de Ucraina, și care au participat la asaltul din regiunea rusă Belgorod au folosit arme occidentale.

Potrivit unui articol din Washington Post, care a utilizat pentru documentare imaginile postate pe rețelele sociale chiar de atacatori, este vorba de patru vehicule blindate rezistente la mine (MRAP), trimise Ucrainei de către Statele Unite și Polonia.

De asemenea, și armele ușoare folosite de combatanții ruși erau de producție occidentală: puști CZ Bren din Cehia și FN SCAR din Belgia.

Comandantul Legiunii Libertatea Rusiei, Ilia Ponomarev, a declarat pentru Washington Post că voluntarii ruși au luat armele occidentale de la ruși, însă„Ponomarev nu a furnizat nici o dovadă în sprijinul afirmațiilor sale”.

Conform declarațiilor a doi voluntari americani care luptă în Ucraina, citați de Washington Post, puștile Bren și SCAR sunt distribuite în mod regulat militarilor ucraineni și voluntarilor străini care luptă alături de trupele Kievului.

La rândul său, ziarul belgian Le Soir scrie că guvernul de la Bruxelles va cere Kievului explicații de ce armele sale sunt folosite în acțiuni militare pe teritoriul Rusiei.

După cum au informat ministra belgiană a Apărării, Ludivine Dedonder, și ministra de Externe, Hadja Lahbib, armele erau destinate exclusiv forțelor armate ucrainene, „pentru a-și apăra teritoriul și populația”.

Această precizare este trecută în mod clar în toate documentele care însoțesc fiecare livrare de arme din Belgia către Ucraina, au mai afirmat autoritățile de la Bruxelles.