ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


BBC publică un fotoreportaj senzațional despre viața unui fermier francez care evită tehnologia modernă, precum utilajele și pesticidele, alegând metodele tradiționale ale agriculturii de subzistență, așa cum erau ele folosite odinioară de strămoșii lui țărani.

Fotograful Reuters, Stephane Mahe, a petrecut șapte zile alături de fermierul Jean-Bernard Huon și de Laurence, partenera de viață a acestuia, în Riec-sur-Belon, un colț din sudul Bretaniei, pe coasta de vest a Franței, „pentru a surprinde scene din modul lor unic de viață”, scrie BBC.

Jean-Bernard are 70 de ani și se descrie ca fiind un „outsider fericit”. El și Laurence cresc 8 vaci, au făină și colectează gunoi de grajd pentru a fertiliza culturile cu care își hrănesc apoi animalele. 

În loc să încheie contract cu vreunul din marile supermarket-uri, Jean-Bernard alege să-și vândă produsele (carne de porc și de vită, unt, preparat manual, și cidru făcut cu mere din livadă) direct vizitatorilor care vin la ferma sa.
Și, cu toate că produsele sale sunt 100% naturale, el evită și moda de a vinde la târgurile fermierilor, acolo unde produsele alimentare ecologice sunt extrem de populare.
 

Mașinile agricole au revoluționat agricultura franceză după al doilea Război Mondial, dar Jean-Bernard a ales să folosească în continuare metodele tradiționale de cultivare. Și, pe măsură ce Franța s-a modernizat în jurul său, el a continuat să are câmpul cu plugul tras de boi.

Nu are TV, internet, apă caldă curentă sau mașină. A refuzat să cadă în capcana „întotdeauna mai mult”, nedorindu-și decât o viață simplă și lipsită de artificii.

Are 15 hectare de pământ, „Am reușit întotdeauna singur - nu am fost niciodată bogat, dar ce-mi pasă?" i-a spus Jean-Bernard fotografului Mahe. „Fermierii au astăzi mult mai multe pământuri și animale decât mine, dar nu sunt neapărat mai fericiți. Ei se confruntă cu o mulțime de constrângeri.”

El nu e împotriva fermierilor moderni sau a metodelor lor. „Oamenii critică și e bine să critice, dar trebuie să știți de ce s-a ajuns aici... Chimicalele au fost o eliberare pentru agricultori. Vă puteți imagina? Aplicați niște glifosat (n.r. - un erbicid) și nu mai aveți buruieni. Altfel, trebuie să dați cu sapa”, spune el.
 

Pe măsură ce a îmbătrânit, Jean-Bernard a trebuit să facă totuși unele concesii modernității, investind în două tractoare care-l ajută să transporte fânul. Pe primul și l-a luat la vârsta de 65 de ani. Un model vechi și fără cabină, dar care poate face mai mult decât animalele de povară.

Străbunicii lui au lucrat și ei în agricultură, iar Jean-Bernard spune că mai degrabă ar dori să-și doneze ferma unui succesor dispus să muncească aici, decât să o vândă. Deși tot el recunoaște că metodele sale tradiționale nu ar mai putea fi adoptate și de viitorul proprietar.

„Eu am trăit într-o perioadă în care cu ușurință te puteai descurca”, spune el.  „Trebuia doar să ai niște pământ și puteai produce."

Puteți vedea mai multe imagini aici.