ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai puțini bani pentru Organizația Națiunilor Unite. Administrația Trump pregătește un ordin executiv privind tăierea fondurilor catre ONU și alte organisme internaționale.

Cotidianul New York Times susține că președintele Donald Trump are deja pe masă un proiect de ordin executiv pentru tăierea banilor pe care SUA îi varsă Organizației Națiunilor Unite.  Mai precis, Washington-ul vrea să „ajusteze” bugetul Națiunilor Unite cu 40%. O măsură similară ar urma să fie aplicată și pentru alte organisme internaționale la care americanii contribuie cu fonduri importante. 
 
Documentul menționat de jurnaliștii de la NYT prevede, de asemenea, o amplă revizuire a politicii americane privind contribuția la organismele internaționale, pentru a pune astfel punct „unor cheltuieli uriașe și contraproductive”, care nu servesc intereselor Statelor Unite.  

De exemplu, acordul pentru schimbări climatice de la Paris, precum și alte tratate de mediu, ar putea intra sub incidența acestui ordin executiv.

Pentru revizuirea politicii americane va fi constituită, scrie NYT; o comisie din care vor face parte Departamentul de Stat, Pentagonul, Departamentul Justiției, CIA, Agenția Națională de Securitate. Această comisie va analiza situația timp de un an, după care va fixa anumite criterii pentru tăierea contribuțiilor SUA. Se au in vedere în special acele organizații care acordă statutul de membru deplin Autorității Palestiniene și Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și acelor organizații care „sunt controlate sau substanțial influențate de state care sponsorizează terorismul”.
 
În plus, va trebui analizat dacă fondurile americane sunt folosiți de aceste organizații în sprijinirea unor rezoluții ale ONU care condamnă Israelul.Agențiilor americane li se va cere să „identifice adevăratele interese naționale” pentru autorizarea finanțărilor ulterioare.

Noul ambasador american la ONU, Nikky Haley, a promis deja că va pune accentul pe interesele SUA.