Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban nu vede multe șanse pentru o colaborare cu grupul vicepremierului italian Matteo Salvini în Parlamentul European, a declarat joi șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, citat de Reuters și Agerpres.

„Îl respectăm pe vicepremierul italian, respectăm guvernul italian și rezultatele care au făcut din Liga Nordului cel mai puternic partid italian după alegerile pentru Parlamentul European”, a spus Gulyas. ”Totuși, nu văd multe șanse pentru o cooperare la nivel de partid sau într-un grup parlamentar comun”, a adăugat el.

Încercarea lui Orban de a se apropia de lideri naționaliști din UE înaintea alegerilor europene i-a iritat pe aliații săi din Partidul Popular European (PPE), din care Fidesz a fost suspendat din cauza criticilor Bruxelles-ului față de situația statului de drept în Ungaria și în urma unei campanii cu afișe stradale desfășurată în Ungaria împotriva președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Premierul ungar a spus la începutul acestei luni că va căuta în mod activ să colaboreze cu vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul formațiunii Liga, însă nu a clarificat dacă ar fi dispus să se alăture în noul Parlament European unui grup eurosceptic din care ar putea face parte și acesta.

Totuși, nici partidul Fidesz și nici formațiunea conservatoare poloneză Lege și Justiție (PiS) nu au participat la o reuniune a partidelor naționaliste europene găzduită de Salvini la Milano cu o săptămână înaintea scrutinului europarlamentar.

Pe de altă parte, secretarul de stat ungar pentru comunicare și relații internaționale, Zoltan Kovacs, a declarat miercuri că guvernul de la Budapesta nu îl va susține pentru postul de președinte al Comisiei Europene nici pe candidatul popularilor europeni, Manfred Weber, și nici pe cel al socialiștilor europeni, Frans Timmermans. Executivul ungar va susține pentru acest post numai un candidat care va respecta statele membre ale UE, care nu va folosi standarde duble, va încerca să oprească migrația ilegală și va apăra valorile creștine ale Europei, a indicat oficialul ungar.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews