ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al președintelui Cehiei, Jiri Ovcacek, a comparat Uniunea Europeană cu Al Treilea Reich- Germania condusă de Adolf Hitler,  în urma unei decizii a UE de a interzice o substanță chimică folosită de cehi la o băutură alcoolică extem de populară.

„Imperiul a decis că în protectorat nu se va mai putea bea tuzemak”, a scris oficialul ceh pe pagina de Facebook, comentând astfel reglementările europene, conform cărora populara băutură alcoolică din cartofi, produsă în Cehia, nu poate fi numită "rom”, deoarece UE precizează că romul este făcut din trestie de zahăr. 
 
Pentru cehi, termenul „imperiu” se referă de multe ori la Reich-ul nazist, care a numit Cehia „protectorat” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Rugat să explice, Ovcacek a declarat că exprimarea sa este justificată deoarece „arată insensibilitatea absolută a Comisiei Europene”.

Tuzemak este băutura națională a cehilor încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar Guvernul de la Praga a încercat de fiecare dată să apere acest produs în fața criticilor Bruxelles-ului.
 
Jiri Ovcacek a mai provocat controverse la Praga și în trecut, prin ieșiri împotriva premierului Bohuslav Sobotka, a unor miniștri și a presei.