ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa s-ar putea confrunta cu curând cu un flux masiv de refugiați și migranți, care va fi chiar mai mare decât la apogeul crizei puternice din 2015, a avertizat ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, cerând ca Grecia și Turcia să primească ajutor din partea UE, scrie The Telegraph.
 
„Trebuie să facem mai mult pentru a-i ajuta pe partenerii noștri europeni cu controale asupra frontierelor externe ale UE. I-am lăsat singuri mult prea mult timp ”, a declarat ministrul pentru ziarul german Bild am Sonntag, după vizitele în Grecia și Turcia, unde a discutat și despre politicile migrației.

„Dacă nu facem asta, ne vom confrunta din nou cu un val de refugiați ca în 2015 sau poate chiar mai mare.

Seehofer a avertizat, de asemenea, că, dacă Europa nu găsește „puterea de a rezolva această problemă”, ar putea asista la o „pierdere a controlului”, în cazul în care o altă criză de refugiați va izbucni. 

El a promis mai mult sprijin pentru Turcia și Grecia , deși aceste promisiuni nu au fost până acum onorate. În cazul Greciei se urmărește trimiterea agenților de migrație germani și a specialiștilor IT pentru a instrui personalul local și pentru a ajuta în procesarea aplicațiilor de azil și prelucrarea datelor, precum și la îmbunătățirea forțelor de pază costieră. 
În ceea ce privește Turcia, Seehofer a spus că „este clar că nu putem gestiona viitorul cu resursele trecutului”, referindu-se la acordul din 2016 dintre Bruxelles și Ankara. 

Înțelegerea la care s-a ajuns în primăvara anului 2016 prevede ca Grecia să retrimită în Turcia refugiații ajunși ilegal pe insulele sale din Marea Egee. UE s-a obligat la rândul ei să ofere ajutor financiar pentru aprovizionarea refugiaților și să preia în statele membre până la 72.000 de refugiați sirieni aflați în Turcia. Acest pact a produs pe termen scurt o micșorare semnificativă a numărului refugiaților aflați pe insulele grecești.

Dar de când Turcia a mărit presiunile asupra migranților fără forme legale, tot mai mulți refugiați își asumă riscanta traversare prin Marea Egee. Dacă în aprilie se aflau pe insulele grecești 14.000 de migranți și refugiați, acum numărul lor a ajuns la 30.000 și tendința este în continuare crescătoare. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat în ultima vreme amenințarea adresată Europei, că va deschide porțile pentru refugiați, dacă țara sa nu va mai beneficia de sprijin financiar din partea UE.