Europa s-ar putea confrunta cu curând cu un flux masiv de refugiați și migranți, care va fi chiar mai mare decât la apogeul crizei puternice din 2015, a avertizat ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, cerând ca Grecia și Turcia să primească ajutor din partea UE, scrie The Telegraph.
 
„Trebuie să facem mai mult pentru a-i ajuta pe partenerii noștri europeni cu controale asupra frontierelor externe ale UE. I-am lăsat singuri mult prea mult timp ”, a declarat ministrul pentru ziarul german Bild am Sonntag, după vizitele în Grecia și Turcia, unde a discutat și despre politicile migrației.

„Dacă nu facem asta, ne vom confrunta din nou cu un val de refugiați ca în 2015 sau poate chiar mai mare.

Seehofer a avertizat, de asemenea, că, dacă Europa nu găsește „puterea de a rezolva această problemă”, ar putea asista la o „pierdere a controlului”, în cazul în care o altă criză de refugiați va izbucni. 

El a promis mai mult sprijin pentru Turcia și Grecia , deși aceste promisiuni nu au fost până acum onorate. În cazul Greciei se urmărește trimiterea agenților de migrație germani și a specialiștilor IT pentru a instrui personalul local și pentru a ajuta în procesarea aplicațiilor de azil și prelucrarea datelor, precum și la îmbunătățirea forțelor de pază costieră. 
În ceea ce privește Turcia, Seehofer a spus că „este clar că nu putem gestiona viitorul cu resursele trecutului”, referindu-se la acordul din 2016 dintre Bruxelles și Ankara. 

Înțelegerea la care s-a ajuns în primăvara anului 2016 prevede ca Grecia să retrimită în Turcia refugiații ajunși ilegal pe insulele sale din Marea Egee. UE s-a obligat la rândul ei să ofere ajutor financiar pentru aprovizionarea refugiaților și să preia în statele membre până la 72.000 de refugiați sirieni aflați în Turcia. Acest pact a produs pe termen scurt o micșorare semnificativă a numărului refugiaților aflați pe insulele grecești.

Dar de când Turcia a mărit presiunile asupra migranților fără forme legale, tot mai mulți refugiați își asumă riscanta traversare prin Marea Egee. Dacă în aprilie se aflau pe insulele grecești 14.000 de migranți și refugiați, acum numărul lor a ajuns la 30.000 și tendința este în continuare crescătoare. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat în ultima vreme amenințarea adresată Europei, că va deschide porțile pentru refugiați, dacă țara sa nu va mai beneficia de sprijin financiar din partea UE.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews