ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Educației din Israel, Rafi Peretz, din Guvernul instalat în iunie 2019, a declarat într-un interviu televizat că susține terapia de reconversie a homosexualilor și că a folosit această practică medicală pentru a-i recupera pe tinerii homosexuali, informează Jewish Telegraphic Agency 

Aceasta e a doua declarație a ministrului Peretz, numit în funcție în luna iunie, care a stârnit reacții aprinse în ultima vreme, după ce, în cadrul unei ședințe a cabinetului din 1 iulie, Rafi Peretz ar fi numit căsătoriile mixte ale evreilor din diaspora ca fiind un „al doilea holocaust”, responsabil cu deznaționalizarea a circa 6 milioane de evrei în ultimii 70 de ani.

În cadrul unui interviu acordat televiziunii de știri Channel 12 în data de 13 iulie, Perretz a fost întrebat despre atitudinea lui față de homosexualitate și terapia de reconversie.

„Cred că este posibilă reconversia (orientării sexuale a cuiva)”, a răspuns ministrul educației. „Vă pot spune că am o familiaritate profundă în materie de educație și că am aplicat-o și eu (terapia de conversie)”.
 
Peretz a afirmat că obiectivul principal pentru cineva care se consideră homosexual ar fi „ca, în primul rând, să ajungă să se cunoască mai bine pe sine însuși, iar apoi să poată lua o decizie”.

„Remarcile făcute de ministrul educației cu privire la comunitatea homosexualilor sunt inacceptabile pentru mine și nu reflectă poziția guvernului condus de mine”, a afirmat Benjamin Netanyahu într-o luare de poziție din aceeași seară. „Am vorbit în această seară cu rabinul Rafi Peretz și i-am explicat clar că sistemul educațional israelian va continua să accepte pe toți copiii evrei, oricine ar fi ei și fără nicio discriminare bazată pe orientarea sexuală”, a declarat premierul de la Tel Aviv.
 
„Pe parcursul experienței mele ca dascăl, m-am întâlnit cu studenți care se simțeau teribil de tulburați cu privire la orientarea lor sexuală și au ales să apeleze la specialiști pentru a-și schimba sexul. Ceea ce am spus în interviu se baza pe confruntarea mea personală cu astfel de cazuri”, a declarat el la câteva ore după discuția televizată. De asemenea, ministrul a subliniat că nu a pretins că un copil ar trebui trimis să urmeze terapia de conversie.

Terapia de conversie a homosexualilor este legală în Israel.

Ministrul Justiției, Amir Ohana, învestit în funcție în luna iunie, devenind astfel primul ministru autodeclarat homosexual al guvernului israelian, a condamnat afirmațiile lui Peretz.

„Guvernarea Likud, mișcarea național-liberală nu va încuraja terapia de conversie. Studiile serioase din lumea psihologiei sunt solidare în jurul tezei că nu numai că e imposibilă „convertirea” orientării sexuale, dar că această încercare e periculoasă și poate provoca durere și suferință tinerilor, putând chiar conduce la sinucidere”, a opinat acesta.

Rafi Peretz este conducătorul Partidului Religios-Sionist „Casa Evreiască” (Jewish Home) și lider al unei alianțe a partidelor de dreapta. Din 2010 până în 2016, acesta a ocupat funcția de rabin-șef al Forțelor Israeliene de Apărare.