ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Ambasadorul rus cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, susține că Rusia vrea să retragă armamentul din regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Inițiativa va fi pusă în aplicarte imediat ce conflictul militar din Ucraina va fi soluționat, a precizat oficialul rus, citat de agenția Tass.

 
Misiunea de pacificare rusă din regiunea transnistreană este una foarte eficientă și va fi păstrată atâta timp cât o va cere situația, iar trupele speciale ruse din stânga Nistrului au misiunea de a păzi arsenalul de muniții rămas din perioada sovietică, până când va fi posibilă evacuarea acestora, a declarat Serghei Gubarev.

Trupele rusești care staționează în Rpeublica Moldova pentru a păzi depozite ale fostei Armate ruse a 14-a vor fi chemate în Rusia imediat ce problema retragerii armamentului va fi rezolvată. „Acest armament poate fi retras din Moldova în Rusia doar prin tranzitarea teritoriului Ucrainei”, a spus Gubarev.

„Însă este dificil să ne imaginăm cine își va asuma responsabilitatea de a efectua transporturi cu armament prin Ucraina, când în această țară au loc asemenea evenimente”, a spus acesta.

„Imediat ce se ivește posibilitatea de a retrage armele aflate în depozitul de la Colbasna pentru a le aduce în Rusia, nevoia prezenței și continuării activității trupelor ruse va lua sfârșit, iar acești oameni se vor putea în sfârșit întoarce acasă”, a mai spus Gubarov, citrat de sputnik

Chestiunea respectivă va putea fi discutată în mod serios abia atunci când părțile vor atinge un alt nivel de dialog. Atunci când Chișinăul și Tiraspolul vor ajunge la o înțelegere privind organizarea vieții comune, va fi reală și inițierea unei discuții despre reformatarea misiunii de pacificare”, a declarat Gubarev.
„Scopul nostru imediat este relansarea negocierilor oficiale, astfel încât să fie rezolvate cel puțin problemele curente ale oamenilor. Filosofia mea este aceasta – mai bine 10 ani de negocieri decât o zi de război” a conchis Serghei Gubarev.


Depozitele militare au fost instalate în perioada Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Moldova.