ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sloganurile cântate de mulțimi de germani pe ritmurile melodiei pop techno a DJ-ului italian Gigi D'Agostino, „L'Amour Toujours”, din 1999, au stârnit indignare și interdicții în Germania, fiind etichetate drept extremiste.

Organizatorii cunoscutului festival al berii Oktoberfest de la München vor să interzică cântecul pentru a preveni cântarea de sloganuri „rasiste” de către vizitatori, după ce cântecul, despre care se consideră că a fost preluat de extrema dreaptă, a devenit viral în ultimele săptămâni. Într-o postare distribuită recent, clipul a depășit 1 milion de vizualizări în doar 24 de ore. 

„Vrem să-l interzicem și îl vom interzice”, a declarat șeful Oktoberfest, Clemens Baumgärtner (CSU), agenției de presă germane dpa, citate de euronews.com. „Nu există loc pentru toate prostiile astea de dreapta la Wiesn [cum mai este denumit festivalul]”, a adăugat acesta. 

Oktoberfest este un eveniment „vesel și frumos” cu mulți oaspeți străini, a mai spus Baumgärtner, care a adăugat că sloganurile de dreapta au fost deja interzise în trecut. „Wiesn-ul este apolitic”, a subliniat el. 

Scandalul a fost declanșat săptămâna trecută pe insula germană Sylt din Marea Nordului. Oaspeții de la Pony Bar din Kampen au cântat „Străinii afară” și „Germania este pentru germani” pe ritmurile vechiului hit disco. Cineva a filmat scena, care a devenit imediat virală online. Alte interpretări „extremiste” ale „L'Amour Toujours” au fost raportate la alte evenimente din Germania.

De la Deutsche Bank la Vodafone, companiile germane au reacționat la acuzațiile angajaților lor că ar fi fost implicați în incidente rasiste legate de acest cântec.

Justiția a amenințat cu consecințe. Thorkild Petersen-Thrö, de la Parchetul Flensburg din nordul Germaniei, a declarat: „În opinia noastră, sloganurile «Germania este pentru germani» și «străinii afară» sunt infracțiuni pasibile de pedeapsă. În caz de incitare la ură, există o pedeapsă cu închisoarea de minimum trei luni și maximum cinci ani”, a adăugat el.