ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul Cod de conduită adresat tuturor medicilor olandezi susține că bolile asociate vârstei înaintate (probleme de vedere,  de auz sau de echilibru) sunt suficiente pentru a avea dreptul la „moarte demnă”.

Comisia de monitorizare a eutanasiei din Olanda a trimis noul Cod de conduită care trebuie urmat de toți medicii pentru „moartea demnă” a pacienților.  Comparativ cu cel din 2015, există o modificare importantă: bolile normale care apar în cazul persoanelor cu vârstă înaintată sunt acum suficiente pentru a cere și a obține injecția letală.

Documentul de 138 de pagini prevede: „Dacă un pacient dorește să primească eutanasia, înseamnă că suferința lui are un caracter medical. Deci, nu este obligatoriu să fie afectat de o patologie terminală. Acumularea de dificultăți tipice vârstei înaintate - cum ar fi probleme de vedere, probleme auditive, osteoporoză, artrită, probleme de echilibru, declin cognitiv - pot provoca suferințe insuportabile, fără perspective de îmbunătățire. Dacă una sau mai multe din aceste stări provoacă pacientului o suferință pe care o consideră insuportabilă, eutanasia trebuie autorizată”.

În 2017, încercarea de a aproba legea „Viața completă” în Parlament, care acorda tuturor persoanelor peste 75 de ani, indiferent de condițiile fizice și psihologice, dreptul de a obține eutanasia, a provocat pentru mulți un șoc. Legea a fost amânată pentru cel puțin 18 luni, din cauza gravității implicațiilor sale și a dezacordului dintre partidele politice. Noul Cod de conduită aprobat de Comisia de monitorizare a eutanasiei face însă acum ca această lege să fie nu numai inutilă, deoarece condițiile pentru limita de vârstă prevăzute în cazul celor care se pot folosi de "moartea demnă" pot apărea cu mult înainte de vârsta de 75 de ani.