ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Olanda, una dintre principalele contestatare ale existenței statului de drept în România, se confruntă cu acuzații grave chiar din interior. Sindicatul polițiștilor din Olanda denunță, într-un raport publicat recent, caractersticile de „narco-stat” ale Olandei, avertizând că  „statul de drept este subminat de conducători bogați într-o economie paralelă a drogurilor”.

Miercuri, ministerul pentru Securitate olandez a respins termenul de „narco-stat ” atribuit Olandei de un sindicat al poliției, care denunțase lipsa de resurse umane pentru combaterea criminalității, relatează AFP, citată de Agerpres.

Sindicatul poliției olandeze NPB a publicat marți un raport intitulat „Strigăt de ajutor al poliției judiciare”, rezultatul intervievării timp de doi ani a aproximativ 400 de anchetatori.

„În ochii multor anchetatori, Olanda prezintă deja, din păcate, multe caracteristici de narco-stat. Un Stat în care statul de drept este subminat de conducători bogați într-o economie paralelă' a drogurilor, apreciază sindicatul. Ministrul justiției și securității, Ferdinand Grapperhaus, „nu consideră că Olanda ar fi un narco-stat', potrivit unui comunicat dat publicității miercuri. „Există în Olanda o luptă eficientă împotriva crimei organizate și a traficului de droguri', adaugă el, recunoscând totuși necesitatea de a investi mai mult în capacitățile poliției judiciare.

Dar pentru sindicatul poliției, guvernul și clasa politică în general subestimează criminalitatea extinsă din cadrul societății olandeze. Corupție, amenințări, spălare de bani... Un polițist afirmă că toate acestea 'au proliferat puternic în mod clandestin'. Numeroși criminali mărunți și-au făcut un capital pe care l-au investit apoi în restaurante, imobiliare sau agenții de turism, potrivit NPB. 'Am văzut în ultimii 25 de ani dealeri mici transformându-se în mari întreprinzători, cu contacte bune în politică și investitori așa-zis respectabili', explică unul din agenții intervievați. 'Costul unui asasin plătit era de 50.000 de euro acum cinci ani. În prezent, de numai 5.000 de euro. Chestiune de cerere și ofertă', adaugă un alt anchetator.

Potrivit raportului NPB, din lipsă de personal, poliția olandeză poate rezolva doar 20% din plângerile și sesizările de tot felul și atacă 'doar unul din nouă grupuri criminale'. Sindicatul cere 'cel puțin 2.000 de anchetatori suplimentari cât mai repede posibil pentru ca Olanda să dispună - mai mult sau mai puțin - de aceeași forță de investigație ca celelalte țări din Europa Occidentală și pentru ca suprasolicitarea anchetatorilor actuali să poată fi diminuată.