O colecție valoroasă de artefacte din aur provenite din Crimeea care au fost împrumutate unui muzeu olandez atunci când Rusia a ocupat peninsula trebuie să fie returnate Ucrainei și nu muzeelor care le-au deținut inițial, a decis miercuri un tribunal din Olanda, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

Autoritățile de la Kiev și patru muzee și-au disputat în instanță soarta tezaurului arheologic după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Conform hotărârii instanței olandeze, Crimeea nu este țară suverană și de aceea ea nu poate revendica respectivele artefacte ca patrimoniu cultural. În aceste condiții, de îndată ce obiectele în cauză revin pe teritoriul ucrainean, o instanță din Ucraina va trebui să decidă dacă ele revin Muzeului Național al Ucrainei sau muzeelor din Crimeea care le dețineau în momentul invadării peninsulei de către forțele ruse.

Muzeul olandez Allard Pierson a decis pe 21 august 2014, cu câteva zile înainte de încheierea unei expoziții, să nu returneze bogata colecție de obiecte de aur împrumutată din Crimeea, care în luna martie a aceluiași an fusese anexată de Rusia.

Expoziția de artefacte din Crimeea a fost inaugurată la muzeul din Amsterdam cu o lună înaintea semnării tratatului prin care Rusia a anexat Crimeea, amintește AFP.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews