O colecție valoroasă de artefacte din aur provenite din Crimeea care au fost împrumutate unui muzeu olandez atunci când Rusia a ocupat peninsula trebuie să fie returnate Ucrainei și nu muzeelor care le-au deținut inițial, a decis miercuri un tribunal din Olanda, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

Autoritățile de la Kiev și patru muzee și-au disputat în instanță soarta tezaurului arheologic după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Conform hotărârii instanței olandeze, Crimeea nu este țară suverană și de aceea ea nu poate revendica respectivele artefacte ca patrimoniu cultural. În aceste condiții, de îndată ce obiectele în cauză revin pe teritoriul ucrainean, o instanță din Ucraina va trebui să decidă dacă ele revin Muzeului Național al Ucrainei sau muzeelor din Crimeea care le dețineau în momentul invadării peninsulei de către forțele ruse.

Muzeul olandez Allard Pierson a decis pe 21 august 2014, cu câteva zile înainte de încheierea unei expoziții, să nu returneze bogata colecție de obiecte de aur împrumutată din Crimeea, care în luna martie a aceluiași an fusese anexată de Rusia.

Expoziția de artefacte din Crimeea a fost inaugurată la muzeul din Amsterdam cu o lună înaintea semnării tratatului prin care Rusia a anexat Crimeea, amintește AFP.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.