ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Olanda, țara care s-a transformat în ultimii ani în cel mai dur critic al României în forurile europene și al cărei reprezentant, socialistul Frans Timmermans, a fost vârf de lance al celor mai recente atacuri, a intrat în vizorul UE.

Pe scurt, Bruxelles-ul  a anunțat joi că a demarat o „investigație aprofundată” privind tratamentul fiscal de care a beneficiat producătorul american de echipamente sportive Nike în Olanda. Urmează să se stabilească dacă acest tratament a oferit gigantului sportiv un avantaj incorect în raport cu rivalii, ceea ce ar încălca legislația europeană în materie de ajutoare de stat, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Statele membre nu trebuie să permită companiilor să pună la punct structuri complexe care să le permită să își diminueze profiturile impozabile și să le confere un avantaj incorect în raport cu rivalii lor. Comisia va investiga cu atenție tratamentul fiscal de care a beneficiat Nike în Olanda, pentru a stabili dacă este în linie cu prevederile comunitare privind ajutoarele de stat”, a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Investigația Executivului comunitar se concentrează pe tratamentul fiscal de care au beneficiat în Olanda două companii din grupul Nike, Nike European Operations Netherlands BV și Converse Netherlands BV. Aceste companii dezvoltă, comercializează și înregistrează vânzările de produse Nike și Converse în Europa, Orientul Mijociu și Africa (regiunea EMEA).

Cele două companii din Olanda obțin licențele necesare pentru a putea folosi drepturile de proprietate intelectuală cu privire la produsele Nike și Converse în regiunea EMEA în schimbul plății unor redevențe către alte entități din grupul Nike, care în prezent nu sunt taxate în Olanda.

Începând din 2006 și până în 2015, autoritățile fiscale olandeze au emis mai multe hotărâri în urma cărora Nike European Operations Netherlands BV și Converse Netherlands BV sunt taxate la un nivel redus în Olanda.

Investigația Comisiei va viza dacă tratamentul oferit de Olanda a permis companiilor Netherlands of Nike European Operations Netherlands BV și Converse Netherlands BV să își reducă baza impozabilă, ceea ce, dacă se va confirma, ar înseamna că Olanda a oferit un avantaj incorect grupului Nike pentru că i-a permis să plătească taxe mai mici decât alte companii, ceea ce ar fi egal cu acordarea de ajutoare de stat ilegale.