ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un miliardar bătrân și ultra-discret din Chicago a făcut cea mai mare donație din istoria Statelor Unite în favoarea unui grup de acțiune politică, al cărui scop este să vindece America de neo-marxism.

Beneficiarul donației este vârful de lance al eforturilor conservatoare de a schimba din temelii sistemul judiciar american, bolnav de progresism până în măduva oaselor.

Donatorul este magnatul de 90 de ani, Barre Seid. Printr-o serie de tranzacții discrete, derulate de-a lungul a doi ani (de când apăruseră indicii că Trump ar putea fi îndepărtat de la putere) acesta i-a dat colosala sumă grupului de ONG-uri Marble Freedom Trust condus de Leonard Leo (foto).

New York Times a fost primul care a scris despre donația șocantă în ediția sa de luni, 22 august.

Două publicații, The Lever și ProPublica, au făcut săpături și au realizat împreună o documentare excepțională despre această donație care poate schimba fața Americii și din care am extras informațiile de mai jos.

Leonard Leo a fost consilierul juridic al lui Donald Trump în domeniul nominalizărilor de judecători.

În această calitate, Leo a avut un rol major în construirea super-majorității conservatoare la Curtea Supremă de Justiție. Așa a fost posibilă decizia istorică din 24 iunie, care a stabilit că avortul NU este un drept constituțional.

Ce se știe mai puțin este că instanța supremă a luat și alte decizii radicale, mai ales în favoarea liberei inițiative, limitând expansionismul Big Governement al administrației Biden.

Leo este cel care a selecționat judecătorii ce urmau să fie numiți la Curtea Supremă de către Trump și a condus campaniile mediatice în favoarea acestora.

O misiune teribilă în condițiile unei prese controlat aproape în totalitate de Stânga.

Marea influență politică pe care a dobândit-o Leo în timp se datorează capacității sale de a colecta sume enorme de bani și a le distribui prin intermediul mișcării conservatoare pentru a influența alegerile, nominalizările judiciare și bătăliile politice.

Donatorii care stau în spatele lui Leo au constituit întotdeauna un mare mister.

 

„Bani negri”

 

Barre Seid a condus timp de mai bine de jumătate de veac compania Tripp Lite, producătoare de echipamente electronice pentru domeniul digital.

A fost întotdeauna o prezență foarte discretă. Prin donația de 1,6 miliarde, el este propulsat oficial în rândurile celor mai mari donatori din America, alături de frații Koch și George Soros.

Doar că, spre deosebire de aceștia, Seid este un om de dreapta și un conservator autentic.

Donația sa către Leo a produs stupoare în cercurile de inițiați din Statele Unite.

Brendan Fischer, un cunoscut avocat specializat în finanțarea campaniilor de stânga, declară înciudat:

„După știința mea, este absolut fără precedent ca unui agent politic să i se încredințeze controlul asupra unei sume de bani atât de mari. Leonard Leo este incredibil de puternic, iar acum va avea peste un miliard de dolari la dispoziție pentru a continua să bulverseze instituțiile țării noastre.”

Într-o declarație publicată de NY Times, Leo a avertizat:

„A venit în sfârșit momentul ca mișcarea conservatoare să fie pe picior de egalitate cu George Soros, Hansjörg Wiss, Arabella Advisors și alți filantropi de stânga și să intre în lupta pentru apărarea Constituției noastre și a idealurilor ei.”

Marble Freedom Trust este un așa-numit grup „dark money” („bani negri”), perfect legal în Statele Unite, care nu este obligat să divulge identitatea donatorilor săi.

El poate cheltui uriașa sumă de bani deopotrivă în campanii electorale sau în mari proiecte ideologice, prin finanțarea grupurilor de „advocacy”, think tank-urilor, universităților, instituțiilor religioase etc.

Astfel, Leo nu se va mai limita la acțiunile din domeniul juridic: operațiunile sale se vor putea extinde în politică, educație, societate, cultură, culte.

După chipul și asemănarea donatorului său, Marble Freedom Trust a ținut secret proiectul în ultimii doi ani. Numele grupului nu a apărut până acum în nici o bază de date pentru afaceri, taxe și impozite sau asigurări.

Misteriosul grup este organizat mai degrabă ca o fiducie decât ca o societate. Aceasta i-a permis până acum să nu dezvăluie informații de bază, precum numele său, administratorii sau adresa.

Marble Freedom Trust a fost creat în Utah. Adresa sa este o locuință din North Salt Lake aparținând lui Tyler Green, un avocat care a lucrat pentru judecătorul de la Curtea Supremă, Clarence Thomas.

 

Lovitură pentru Stânga

 

Donația de 1,6 miliarde de dolari a lui Seid reprezintă un moment de cotitură în era cheltuielilor politice dereglementate, începută printr-o decizie din 2010 a Curții Supreme.

Această decizie a permis ca un grup restrâns de moguli din ambele partide (Democrat și Republican) să întemeieze ONG-uri prin care să finanțeze cu sume nelimitate candidați și cauze politice.

Drept urmare, în ultimii zece ani, donațiile de milioane și chiar zeci de milioane de dolari au devenit un lucru obișnuit în Statele Unite.

Majoritatea zdrobitoare a acestor sume colosale a fost direcționată spre Stânga (asumată sau vopsită), lucru care explică mocirla în care se zbate astăzi America.

Profitând de decizia Curții din 2010, moguli progresiști ca Soros sau frații Koch au dobândit uriașa influență politică de azi, cheltuind miliarde de dolari prin intermediul unor vaste rețele non-profit.

Însă, arată documentarul citat, chiar și în această lume inundată de bani, donația de 1,6 miliarde de dolari a lui Barre Seid este fabuloasă. Ea depășește toate donațiile punctuale cunoscute până acum în favoarea unui grup de acțiune politică.

 

Donatorul din Umbră

 

Într-o zi de noiembrie, 2015, angajații de la Tripp Lite s-au strâns la sediul firmei din Chicago pentru a-l sărbători pe patronul lor.

Cifra „56” era inscripționată peste tot. Pe un suport fusese plasată o pancartă pe care scria: „Congratulations Barre”.

Un omuleț chel, cu un barbișon alb și cu chipul bronzat, a venit la microfon.

Barre Seid era cunoscut pentru discreția sa. Dar, cu ocazia împlinirii a 56 de ani de când conducea Tripp Lite, el a făcut o excepție și s-a adresat angajaților.

Mai târziu, în timp ce gusta dintr-o tartă, omul de afaceri a pozat unui fotograf, iar imaginea a fost postată pe pagina de Facebook a companiei.

Chiar și acest gest public era unul rarisim pentru Seid. Lucru uluitor pentru un om cu averea lui și ajuns la vârsta de 90 de ani să treacă aproape neobservat prin societatea americană.

Spre deosebire de alți moguli, blazonul lui Barre nu figurează pe nici o galerie de artă, companie de operă sau teatrală sau pe clădirea vreunei universități. Nici măcar în orașul său natal, Chicago.

Una dintre primele fotografii cu Barre, descoperite de The Lever și ProPublica este de la vârsta de 14 ani, alături de câțiva colegi în campusul școlii.

Barre s-a născut în 1932, din părinți ruși imigranți, fiind cel mai mare dintre cei doi băieți ai lor.

Copil precoce și foarte inteligent, a primit o bursă specială la Universitatea din Chicago.

După colegiu, Seid s-a înrolat timp de doi ani în armată, apoi a devenit mâna dreaptă a unui om de afaceri pe nume Graham Trippe, a cărui companie producea faruri și girofaruri pentru mașinile de poliție, ambulanțe și alte vehicule folosite la intervențiile de urgență.

La jumătatea anilor 1960, Seid a preluat conducerea afacerii, devenind președinte al Trippe Manufacturing.

În deceniile următoare, compania, rebotezată Trippe Lite, a devenit una din cele mai importante din domeniul digital.

Produce acum echipamente pentru alimentarea computerelor, servere, echipamente de răcire a calculatoarelor și comutatoare de rețea care permit funcționarea centrelor de date.

Afacerile Trippe au explodat odată cu trecerea la „cloud” și cu proliferarea marilor centre de date.

Acest boom l-a propulsat pe Seid din rândul bogaților în cel al super-bogaților.

El câștiga în jur de 30 de milioane de dolari anual în anii 1990. Câștigurile au cunoscut un salt la mijlocul anilor 2000 și continuă să crească neîncetat.

În 2018 a câștigat 157 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, a reușit performanța să nu atragă atenția. Forbes nu l-a plasat niciodată pe lista celor mai bogați  americani, iar presa i-a pomenit rareori numele.

Dar Seid era un donator de anvergură. În perioada 1996-2018, a donat cel puțin 775 de milioane de dolari pentru opere de binefacere.

În aceeași perioadă, veniturile sale raportate au fost de 1,7 miliarde.

Barre Seid nu a vorbit niciodată presei despre convingerile sale politice sau ideologice, dar donațiile sale oferă niște indicii.

De pildă, fundația sa a finanțat Institutul pentru Economie Becker Friedman al Universității din Chicago, al cărui nume este dat de economiștii conservatori Garry Becker și Milton Friedman.

O donație importantă a mers și către Heartland Institute, un ONG din Chicago care a desfășurat o campanie radicală de combatere a teoriei schimbării climatice.

Și alte donații confirmă convingerile sale conservatoare.

 

Cum să eviți taxe de 400 de milioane

 

Barre Seid, care nu are copii, pare să își fi luat măsuri de asigurare pentru ca, după moarte, averea sa să fie folosită în scopurile pe care le agrea.

În aprilie 2020, când apăruseră indicii serioase că Donald Trump ar putea fi răsturnat de la putere (COVID, George Floyd, protestele BLM) a fost creat Marble Freedom Trust.

Ulterior, Seid a transferat acestui grup întregul pachet de acțiuni pe care le deținea la Tripp Lite.

În februarie 2021, la scurt timp după instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden, când Tripp Lite a depus bilanțul său anual, în Illinois, așa cum o făcea de decenii, numele printat al lui Seid fusese șters, iar în locul său, ca director al companiei, apărea numele scris de mână al lui Leo.

O filială a Tripp Lite din Noua Scoție, Canada, l-a șters de asemenea pe Seid din poziția de administrator, în locul căruia a apărut Leo, din martie 2021.

În aceeași lună, Tripp Lite a fost cumpărată de Eaton Corporation pentru suma de 1,65 de miliarde de dolari.

Tranzacțiile par să se fi derulat cu mare atenție astfel încât să reducă la minimum impozitele către stat.

Vânzarea unei societăți pe acțiuni, a cărei valoare a crescut exponențial în decenii, se supune acelorași reguli fiscale ca o persoană fizică ce vinde o acțiune.

Plusvaloarea realizată între timp este supusă taxării.

Însă Seid a tranferat acțiunile Tripp Lite către Marble Freedom Trust, care este o organizație cu scop nelucrativ, deci exonerată de impozitul pe venit, înainte de a vinde compania de electronice.

Astfel, Seid a evitat plata a aproape 400 de milioane de dolari sub formă de impozite. Acești bani au fost salvați pentru operațiunile lui Leo.

 

Rețeaua care poate asana Mlaștina

 

Timp de decenii, Leonard Leo a prezidat The Federalist Society, un puternic grup juridic, conservator și liberarian, care militează pentru aplicarea ad litteram a textului Constituției.

Venise la Federalist în 1991, împreună cu un grup de prieteni, toți îngrijorați de derapajul grav sistemului juridic american de la rădăcinile constituționale, fapt care permitea apariția unor pături privilegiate și a unor doctrine nepomenite în Constituție.

În același mod abuziv, tribunalele au permis unei clase de birocrați, numită „Statul Administrativ”, să impună reglementări inutile și să acorde guvernului federal puteri excesive.

Între 2005 și jumătatea anului 2021, Leo și asociații săi au reușit să strângă sute de milioane de dolari pentru campanii de dreapta.

În calitate de consilier juridic al lui Trump, Leo are meritul principal al nominalizării lui Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett la Curtea Supremă, basculând această instituție fundamentală a SUA către dreapta.

Tot Leo are și meritul nominalizării a peste 200 de candidați înmagistratura federală, stăvilind într-o oarecare măsură valul stângist din Justiție.

În ianuarie 2020, cu puțin înainte de plecarea lui Trump de la Casa Albă, Leo și-a anunțat într-un interviu din Axios intenția de a se dedica creării și consolidării unei rețele de ONG-uri conservatoare.

Peste câteva luni avea să se nască Marble Freedom Trust.

Între 2005 și jumătatea anului 2021, Leo și asociații săi au reușit să strângă sute de milioane de dolari pentru campanii de dreapta și să dobândească o influență de temut.

Acum, grație generozității fără precedent a lui Barre Seid, Leonard Leo are la dispoziția sa o sumă de patru ori mai mare decât cea strânsă timp de 16 ani.

Va reuși Leo cu acești bani să creeze un val conservator capabil să asaneze mlaștina în care se îneacă America?

Sunt acești bani destinați sprijinirii lui Donald Trump pentru un come-back spectaculos în 2024?