ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După o operațiune ca-n filme, desfășurată în cel mai mare secret, în care au fost implicate avioane, elicoptere și camioane high-tech, precum și polițiști de elită, Polonia a repatriat 100 de tone de aur de la Londra, în valoare de 4 miliarde de lire sterline.  Cam jumătate din rezerva totală de aur a polonezilor.
 
Oficialii polonezi au dat presei câteva detalii privind operațiunea secretă. Au avut loc opt zboruri de noapte, pe parcursul mai multor luni, pentru a aduce de la Londra la Varșovia și în alte câteva locații cele 100 de tone de aur. 
Firma de securitate G4S International Logistics a primit sarcina de a transporta aurul, operațiunea fiind descrisă drept una dintre cele mai mari acțiuni de mutare a aurului, între bănci, din lume. Guvernatorul băncii centrale din Polonia, Adam Glapinski, a spus că misiunea a fost un succes și că cele 100 de tone de aur polonez sunt acum acum în siguranță.
 
Rezervele de aur ale țării au fost depozitate la Banca Angliei în urmă cu zeci de ani, fiind evacuate din Polonia odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, pe fondul temerilor că acestea cădea în mâinile naziștilor.
 
Decizia de repatriere a aurului a fost luată acum întrucât economia Poloniei este foarte puternică, a spus guvernatorul Băncii Poloniei. Cu 228,6 tone de aur, Polonia are cele mai mari rezerve de aur din Europa de Est, iar în clasamentul mondial ocupă locul 22. În ultimii doi ani, Polonia a cumpărat masiv aur.

Anul trecut, Ungaria și-a repatriat o parte din aurul depozitat la Londra. Iar în Slovacia se discută în cercurile politice despre o asemenea decizie.
 
Reamintim că, luna trecută, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea inițiată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind repatrierea a 91,5% din aurul depozitat în străinătate. Șeful statului a susținut că modificările la Statutul BNR pot crea un precedent periculos pentru elaborarea și implementarea politicii monetare.
 
Pe 24 aprilie, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, proiectul legislativ privind repatrierea aurului. Ulterior, Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL și USR pe proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind repatrierea aurului. Judecătorii CCR au decis să respingă sesizarea pe motiv de oportunitate.