ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În luna iulie, FBI a salvat peste 100 de victime ale traficanților de sex în întreaga SUA. Potrivit unui comunicat de presă, în urma inițiativei denumite „Operațiunea Ziua Independenței” au fost recuperați minori și au fost arestați 67 de traficanți de minori. Autoritățile americane au recunoscut, în utltimii ani, că problema „traficului de persoane” nu se referă doar  la răpirea și sechestrarea copiilor și a femeilor, ci și la complexitatea rețelelor implicate în comercializarea sexului.

„FBI-ul se concentrează pe recuperarea victimelor, copii, și pe arestarea traficanților de sex care le exploatează”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray. „Prin operațiuni ca aceasta, FBI ajută victimele să scape de abuzurile la care sunt supuși de traficanții sexuali”, scrie site-ul fbi.gov. news.

Ca urmare a unei inițiative naționale, FBI a avut la dispoziție o perioadă mai lungă de timp pentru a-și pune în aplicare planul de salvare a victimelor. Biroul din Houston a colaborat cu Departamentul de poliție din Houston pentru a căuta și identifica rețelele de socializare și site-urile de escortă  care făceau publicitate sexului cu minori. Ofițerii implicați în operațiune și-au luat identități false, s-au întâlnit cu traficanții într-o locație pre stabilită, unde erau aduse victimele pentru a fi „intervievate”.

Acțiunea a inclus operațiuni sub acoperire și a dus la deschiderea a zeci de investigații penale federale. Agenții și analiștii FBI au colaborat în permanență cu Centrul Național pentru Copii Abandonați și Exploatați (NCMEC) pentru a identifica minori care au fugit de acasă, copii dispăruți și tineri care ar fi fost victime ale traficului de persoane.

”Suntem aici pentru salvarea copiilor și pentru a construi cazuri solide împotriva traficanților”, a declarat Jeanette Milazzo,agent special al Biroului Federal de Investigații din Houston. „Dacă am dezvoltat o relație foarte bună cu victima, construim un caz împotriva traficanților și sperăm să-i aducem în fața tribunalului federal”, a adăugat aceasta.


În total, 103 minori au fost identificați sau recuperați și 67 de traficanți au fost arestați. Acțiunea a dus la deschiderea a 60 de noi investigații federale.

FBI și  Centrul Național pentru Copii Abandonați și Exploatați, împreună cu Secția specială privind exploatarea copiilor a Departamentului Justiției, au lansat Inițiativa Națională „Inocență Pierdută” în anul 2003, pentru combaterea traficului sexual cu copii în SUA. Astăzi, inițiativa a ajuns să numere 86 de forțe speciale privind combaterea exploatării copiilor și a traficului de ființe umane, care sunt angrenate în operațiuni precum cea numită „Ziua Independenței”. Până acum, în urma colaborării acestor entități,  s-a reușit recuperarea sau identificarea a peste 6.600 de victime, copii, și a peste 2.700 de condamnări penale ale traficanților.

În trecut, operațiunea FBI de salvare a victimelor traficanților de sex a purtat numele de „Cross Country”. A avut loc între anii 2008 și 2017 și a dus la recuperarea a peste 900 de victime și la arestarea a aproape 1.400 de traficanți.