ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O instanță din Spania a dispus arestarea a opt foști miniștri ai Guvernului regional din Catalonia, aceștia fiind acuzați de rebeliune și utilizarea abuzivă a fondurilor publice, informează BBC News Online.

Printre cei reținuți se numără fostul vicepremier al regiunii, Oriol Junqueras, fostul ministru catalan de Interne, Joaquim Forn, fostul ministru al Afacerilor Externe din Catalonia, Raül Romeva, dar și fostul ministru al Justiției din regiune, Carles Mundó.

Ei sunt acuzați de rebeliune, răzvrătire și de utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

Decizia de a-i aresta pe foștii lideri catalani a fost luată de Carmen Lamela, judecător al Curții Supreme.

Procurorii au cerut ca pentru fostul ministru catalan al Mediului de Afaceri, Santi Vila, să fie stabilită o cauțiune în valoare de 50.000 de euro pentru ca acesta să rămână în libertate.

Săptămâna trecută, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane și a preluat conducerea directă asupra regiunii, dizolvând Executivul catalan și Parlamentul regional. Această mișcare a Guvernului spaniol a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declarație de independență față de Spania.