ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata siriană a încheiat joi seara recucerirea orașului Deir Ezzor de la Statul Islamic, a anunțat organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). E o victorie importantă în lupta împotriva grupării teroriste, mai ales că Deir Ezzor este  un centru important al industriei petroliere siriene. 

„Orașul a ajuns sub controlul trupelor guvernamentale siriene”, a declarat șeful OSDO, Rami Abdel Rahman, citat de DPA. Operațiunea s-a desfășurat cu sprijin aerian din partea Rusiei. Aceeași sursă a adăugat că militarii caută prin mai multe cartiere luptători jihadiști rămași în ascunzători, conform Agerpres.

Deir Ezzor, cea mai mare localitate din regiunea cu același nume, se afla aproape în întregime sub ocupația Statului Islamic din 2014. Armata a reușit să ajungă în oraș în septembrie. Jihadiștii continuă însă să controleze circa 40% din teritoriul provinciei, un centru important al industriei petroliere siriene.

Din 2015 și până în prezent, Statul Islamic a pierdut peste un sfert din teritoriul pe care îl cucerise. Cu toate acestea, amenințarea ISIS nu a dispărut deloc. Există îngrijorări că luptătorii străini din cadrul grupării teroriste vor reveni în țările de origine, unde ar putea să pună la cale atentate, în cazul în care reușesc să fenteze serviciile de securitate.