ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce în America nu se vorbește, de doi ani, decât de Russiagate, scandalul care s-a topit ca un balon de săpun, în Europa, procurorii ucrainieni s-au aflat sub presiunile fostei administrații Obama în cazul unei o anchete complexe. O anchetă care viza activitățile unei organizații nonprofit ce activează și acum în Ucraina sub numele de Centrul de Acțiune împotriva Corupției (AntAC), scriu jurnaliștii de la The Hill. 

Cine sunt cei de la AntAC? O organizație non-profit finanțată de magnatul 
George Soros, fondatorul Open Society Foundations și finanțatorul celebrelor Revoluții Portocalii.

Procurorii de la Kiev au pus lupa pe  AntAC - organizație ai cărei activiști, majoritatea tineri, purtători de tricouri pe care scrie „Ucraina F * & k Corupție” -  în cadrul unei anchete mai extinse  a Procuraturii Generale a Ucrainei care viza acordarea sumei de 4,4 milioane dolari pentru combaterea corupției în fosta republică sovietică, bani care ar fi fost deturnați. 

Doar că procurorii ucraineni, care au încercat să dovedească faptul că organizația a intrat în posesia banilor într-un mod neortoodox, s-au izbit de un zid. Cel al Ambasadei  SUA din Kiev, unde administrația Obama a încercat să impună guvernului ucrainean să renunțe la investigație atât în privința ajutorului acordat de americani organizației, cât și asupra grupului. 

Jurnaliștii de la The Hill publică, în sprijinul dezvăluirilor, corespondența unui oficial al ambasadei cu cei din procuratura de la Kiev: „Ancheta privind Centrul de Acțiune împotriva Corupției (sic), privind asistența pe care au primit-o de la noi, este inadecvată”, scria însărcinatul cu afaceri al Ambasadei, George Kent, în aprilie 2016, subliniind că oficialii americani nu au avut niciun fel de temeri cu privire la modul în care s-au cheltuit banii de către cei de la AntAc.

În acel moment, scriu ziariștii americani,  procurorul general ucrainean a fost concediat, la presiunea Statelor Unite, iar un înlocuitor permanent nu a fost numit. Câteva luni mai târziu, Yuri Lutsenko, fost ministru de Interne, „considerat în Occident un erou” a fost numit „procuror general și imediat a  fost invitat să se întâlnească cu noul ambasador american în Ucraina, Marie Yovanovici”. Ambasadorul american, așa cum a confirmat însuși Lutsenko, i-a înmânat noului procuror o listă de persoane ”care nu trebuie anchetate”. Pe această listă se regăsea fondatorul grupului AntAC și doi parlamentari apropiați de grupul finanțat de George Soros.

Conform The Hill, mesajul clar precum cristalul trimis procurorilor ucraineni era: nu vă atingeți de AntAC în toiul alegerilor prezidențiale americane, în care George Soros o sprijină pe Hillary Clinton pentru ca la Casa Albă să se instaleze un alt politician apropiat magnatului, așa cum a fost Barack Obama.

În cele din urmă, la presiunea administrației Obama, la Kiev nu s-a mai mișcat nicio acțiune în justiție împotriva AntAC, care continuă să funcționeze astăzi și pretinde că nu are nicio legătură cu Soros și cu activitățile sale. Cei care încă mai sunt surprinși de metodele folosite de „magnatul american ar trebui să asculte interviul în care el înuși recunoștea că a jucat un rol crucial în evenimentele cunoscute ca Euro Maidan, în 2014, notează The Hill.

Povestea organizației AntAC evidențiază un fapt puțin cunoscut: acela că așa numita combatere a corupției pe meleaguri străine a dus la o alianță neobișnuită între guvernul american și un mega-donator politic, adaugă ziariștii americani. 
După ce Departamentul de Justiție al lui Obama a lansat în urmă cu un deceniu inițiativa numită „Kleptocracy Asset Recovery pentru a combate corupția în alte țări, Departamentul de Stat, Departamentul de Justiție și FBI au externalizat o parte din munca lor în Ucraina, pentru grupuri finanțate de Soros.  Iar magnatul de origine maghiară este unul dintre cei mai mari donatori pentru cauzele liberale americane, dar și cu interese de afaceri extinse în Ucraina.

AntAC a fost un partener-cheie al SUA, primind, începând cu 2012,  59% din bugetul său - de aproape 1,7 milioane de dolari - din bugetele SUA pentru Externe și Justiție și aproximativ 290 000 de dolari de la Fundația Renașterii Internaționale, a lui Soros.

Business Insider scria în timpul campaniei electorale din SUA că Soros a alocat aproximativ 6 milioane de dolari candidatului Partidului Democrat, Hillary Clinton, în timp ce site-ul Politico dezvăluia că donațiile destinate democraților americani au depășit cifra record de 25 de milioane de dolari.