ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Siria și Arabia Saudită au căzut de acord să-și redeschidă ambasadele, după ce au rupt legăturile diplomatice cu mai bine de un deceniu în urmă pe fondul Primăverii Arabe, regizate de Washington.

Reluarea relațiilor dintre Damasc și Riad urmează firesc după împăcarea istorică – intermediată de China - dintre Arabia Saudită și Iran, liderele celor două mari curente rivale din interiorul Islamului: sunnit, respectiv șiit.

Iranul este un aliat zonal cheie al Siriei.

Teheranul și Damascun s-au înțeles ca redeschiderea ambasadelor să aibă loc după Eid al-Filtr, o sărbătoare musulmană de la jumătatea lunii aprilie, informează Reuters.

Până de curând, Arabia Saudită era un pion american important în Orientul Mijlociu, iar Iranul și Siria, doi inamici strategici ai Washingtonului.

Apropierea dintre ele părea de neimaginat. Până când prin politicile sale energetice catastrofale, Joe Biden a reușit să se pună rău cu saudiții și cu tot OPEC-ul.

Iar diplomația chineză a profitat și s-a infiltrat în locul lăsat gol de americani.

Un alt partener strategic al Washingtonuluil, Emiratele Arabe Unite, este pe punctul de a-și relua legăturile diplomatice cu Siria, după ce liderului de la Damasc, Bashar Al-Assad, i s-a făcut o primire fastuoasă la Abu Dhabi, zilele trecute.

Pe măsură ce toate aceste schimbări istorice se petrec, ele înlocuiesc vechea „ordine americană” din Orientul Mijlociu cu o „ordine ruso-chineză”.

Nemaivorbind că petro-dolarul este și el înlocuit treptat cu petro-yuanul.

În contextul crizei energetice actuale și viitoare, controlul asupra Orientului Mijlociu, plin de hidrocarburi, echivalează cu controlul asupra lumii.