ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2006, a denunțat duminică arestarea unui jurnalist influent din Turcia, susținând într-un articol publicat în Italia că patria sa începe să capete accentele sumbre ale unui "regim de teroare".

Este prima luare de poziție a scriitorului turc, autor al celebrului roman "Mă numesc Roșu", după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

"Sunt extrem de furios, îmi exprim cele mai virulente critici împotriva arestării scriitorului Ahmet Altan, una dintre cele mai importante condeie ale jurnalismului turc, precum și a arestării fratelui său, Mehmet Altan, cadru universitar și economist de renume ", a scris Pamuk în articolul publicat în La Repubblica și preluat de Agence France Presse (AFP).
 
”În Turcia, suntem pe cale, încetul cu încetul, să închidem în celule toate persoanele care își permit să exprime critici chiar și minimale ale acțiunilor guvernului, pe baza celei mai puternice uri”, a precizat Pamuk.
 
"Din păcate, liberatea de gândire nu mai există. Suntem pe punctul de a ne îndepărta cu toată viteza de un stat de drept către un regim al terorii”, adaugă scriitorul, potrivit adevarul.ro, cerând ca toți scriitorii și jurnaliștii să fie eliberați ”cât de repede”, înainte de a se înfățișa în fața justiției, dacă e nevoie.
 
Orhan Pamuk, un critic al lui Erdogan și înaintea tentativei de lovituri de stat din iulie, nu s-a exprimat până acum public în privința ultimelor evenimente de la Ankara. Agenția de presă pro-guvernamentală Anadolu a anunțat că Ahmet Altan, una dintre figurile emblematice ale jurnalismului turc, și fratele său, Mehmet, au fost arestați în cadrul anchetei care vizează tentativa de lovitură de stat atribuită de autorități predicatorului Fethullah Gülen.