ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Știrea care anunța, duminică după amiază, că armata va fi scoasă în stradă în Grecia după referendum s-a propagat cu viteză in toată presa occidentală, inclusiv în România.

Referendumul care se anunța crucial avea acum și o conotație de conflict intern, apropiat de o lovitură de stat sau un război civil, precedate de confruntări violente de stradă între cele doua orientări.

DA și NU, alegerea normala la un referendum devenea, sub scuturile armatei, nu un recurs la democrație ci o întoarcere la dictatura militară.

Informația privind scoaterea armatei pe străzi alături de forțele de ordine a fost difuzată de publicația Sunday Times. Corespondența de la Atena, din 5 iulie, în ziua referendumului, avea un titlu explicit, fără dubii- ”Armata și poliția se pregătesc pentru lupte de stradă, scrie situl Jurnalul.ro.

Autorul articolului, Matthew Cambell, denumea planul secret al intervenției, Nemesis, același cu al Zeiței Răzbunării.Nu era invocat nici un document, nu era citata nici o sursa- jurnalism adevarat, curat englezesc! O diversiune de presa care. evident, avea menirea sa puna raspunderea represiunii in spatele guvernului grec, condus de Tsipras.

Ziaristul publicatiei londoneze se afla conectat la preliminariile confruntarilor. In aceiazi zi, 5 iulie Sunday Times mai publica o corespodenta a aceluiasi autor care anunta o catastrofa iminenta titrata- Afacerile fug de tulburarile civile. Era citat un regizor(11) care spunea ca bancile si companiile de asigurari se deplaseaza in refugii, in sedii de rezerva securizate, din afara Atenei. Inducerea unui climat de haos si teroare era asigurata de ziaristul trimis in capitala Greciei.

Cambell a venit la Atena cu mult inainte de anuntarea referendumului. El a fost trimis in misiune speciala in Grecia,. deplasandu-se de la Paris unde este corespondent de mai multi ani pentru Sunday Times. Primul articol din Atena a fost publicat in 21 iunie si anunta ca Grecia se pregateste de iesirea din zona euro. Apoi, impreuna cu Bojan Pancowski publica o alta corespondenta pregatind lovitura de stat militara din 5 iulie sub titlul de ' incalzire''- Tsipras conduce Grecia pe marginea prapastiei.

Rezultatul referendumului , net in favoarea respingerii planului de austeritate, nu a pus in aplicare niciun plan secret de interventie a fortelor armate. Diversiunea de presa a esuat.Cambell se va intoarce la Paris in asteptarea unei alte misiuni.