ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reuniți la Bruxelles, liderii Partidului Popular European (PPE) nu au dorit să-l excludă pe premierul ungar, acuzat de derivă autoritară, notează joi cotidianul francez Le Monde., citat de Agerpres.

„Nicio excludere, nicio sancțiune, nimic” - Antonio Antonio Lopez Isturiz, secretarul general al PPE, a fost foarte clar miercuri. Viktor Orban, premierul ungar ultraconservator, va fi autorizat să rămână în marea formațiune a conservatorilor europeni. Criticat pentru atingerile aduse independenței justiției, libertății ONG-urilor sau universităților, premierul ungar Orban adulat de naționaliștii de pe întreg continentul european va putea face campanie în alegerile europene sub sigla PPE.

După ce Parlamentul European a votat, în 12 septembrie, pentru declanșarea procedurii de sancționare a Ungariei, inclusiv datorită unei majorități de europarlamentari din PPE, problema menținerii lui Orban scinda formațiunea. Mai mulți eurodeputați, în special din țările Benelux sau din Suedia și inclusiv președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au cerut să fie declanșată o procedură pentru excluderea lui Orban în vederea viitoarelor alegerilor europene, din mai 2019. Însă, reuniți miercuri în cadrul unui mini-summit la Bruxelles, ei au decis să respingă această posibilitate, continuă Le Monde.

„A fost o discuție foarte deschisă și directă, însă nu a fost discutată nicio procedură” (de excludere), a confirmat Joseph Daul, președintele PPE. Orban nici măcar nu a trebuit să intre în detaliile dosarelor care îi sunt reproșate, cum sunt amenințările privind închiderea ce planează împotriva Universității Central Europene, fondată și finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros. Până acum, PPE a sperat la un pas înapoi din partea lui Orban asupra acestei probleme, pentru a putea justifica menținerea lui. "Viktor Orban s-a angajat să ia loc la masă și să discute. El va răspunde Comisiei Europene", susține acum Daul.

Apărând cu zâmbetul pe buze, Orban a anticipat un asemenea rezultat, declarând în fața presei: "Noi suntem PPE!"

Miercuri seara, până și responsabilii de dreapta cei mai critici față de derivele guvernului ungar au fost mai puțin vocali. „Continuăm dialogul, soluția privind excluderea nu este cea bună", a pledat astfel finlandezul Alexander Stubb, unul dintre cei doi candidați în competiție pentru a fi declarat cap de listă al PPE în vederea alegerilor europene. Până acum foarte critic la adresa lui Orban, el promite în prezent că "o declarație de valori" va fi elaborată în cadrul unui congres al partidului ce va fi organizat la Helsinki și declară că obiectivul este acela ca Orban să o semneze. Rămâne de văzut care va fi conținutul acesteia, conchide Le Monde.