ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu trei luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, popularii europeni sunt fragilizați de campania premierului ungar Viktor Orban împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cu toate acestea,  PPE se teme să amplifice conflictul cu premierul ungar, deoarece un conflict mai aprins ar putea să îl determine pe Orban să se alieze cu formațiuni naționaliste din alte state europene.


„Perspectiva expulzării lui Viktor Orban din PPE ridică în grupul parlamentarilor CDU din Berlin temeri legate de o apropiere a acestuia de (populistul italian Matteo) Salvini și crearea unei alianțe și cu Marine Le Pen din Franța”, a spus, pentru Euractiv Germania, un membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul Angelei Merkel.

„Dacă îl îndepărtăm, îl împingem de fapt în brațele lui Salvini”, a adăugat reprezentantul CDU, care nu a dorit să fie numit.

În urmă cu câteva zile, chiar președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că Orban nu are ce căuta în PPE. Juncker, el însuși un membru al PPE, grupare ce are cel mai mare grup de parlamentari în Parlamentul European, este vizat de o campanie agresivă a Fidesz, formațiune care a câștigat cu largă majoritate ultimele alegeri din Ungaria. Guvernul ungar a lansat o campanie anti-imigrație în care îi acuză pe Juncker și pe miliardarul filantrop George Soros că susțin migrația ilegală, acuzații pe care oficialii de la Bruxelles le-au catalogat imediat drept „fake news”.

Chiar și președintele PPE, Joseph Daul, a intervenit, denunțând campania guvernului ungar, spunând că aceasta este înșelătoare și nu se bazează pe fapte De fapt, susținerea puternică de care se bucură Orban acasă este principala cauză a reticenței PPE în a exclude Fidesz, partid care dă cei mai mulți eurodeputați din partea Ungariei. Și totuși, Parlamentul European a votat în favoarea deschiderii procedurii Articolului 7 (opțiunea nucleară) privind Ungaria, cu sprijinul multor deputați populari, deși PPE nu a adoptat o poziție oficială în această privință.