ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gruparea jihadistă Statul Islamic a aruncat lumea în aer în ultimul an. Atentatele sângeroase comise au făcut că Rusia să intervină cu armata în Siria pentru a distruge gruparea teroristă. Acest lucru a stanit nemulțumiri din partea Alianței Nord – Atlantice, iar întreagă planetă a trăit sub amenințarea unui război între armata lui Puțin și alianța condusă de Statele Unite ale Americii.

Stratfor a făcut predicții pentru următorii 10 ani, iar concluzia a fost că nu Statul Islamic este principalul pericol ce ne pândește, scrie Business Insider.

Analiștii Stratfor îi dau o veste proastă lui Putin. Aceștia sunt de părere că "Rusia se va prăbuși”. Argumentele ar fi că sancțiunile Occidentului, scăderea prețului petrolului dar și conflictele interne vor fi elementele care vor duce la prăbușirea Rusiei. Atfel, țară condusă de Putin va fi formată din mai multe regiuni semi-autonome care s-ar putea să nu se înțeleagă între ele. "Este puțin probabil că Federația Rusă să supraviețuiască în actuală formuaa", spun analiștii Stratfor. De asemenea, Rusia va lucra intens la dezvoltarea armamentului nuclear, ceea ce va spori tensiunile.

"Controlul asupra armamentului nuclear va fi mult mai dificil de făcut dat fiind că Rusia va fi împărțită în mai multe regiuni semi-autonome. Răspândirea stocului de armament nuclear va fi cea mai mare criză a următorului deceniu”, mai spune Stratfor. Această situație va duce la o intervenție a Statelor Unite ale Americii.

Nici viitorul SUA nu sună bine. Se pare că puterea Statelor Unite va fi în scădere în perioada următoare. Stratfor  consider că SUA vor fi multă mai atente în momentul când își vor alege bătăliile chiar dacă vor rămâne principal putere economică, politică și militară.

O altă putere, Germania, nu va fi scutită de probleme. Economia Germaniei este dependență de exporturi, însă o criză a monedei europene le va crea nemților mari probleme. În schimb, conform Stratfor, marea surpriză a Europei va fi Polonia. Această va deveni una dintre cele mai solide țări din Europa, influență Poloniei fiind atât economică, cât și politică.
 
Peste 10 ani, Europa se va împărți în patru bucăți care vor avea puține lucruri în comun. Cele patru părți vor fi: Vestul, Estul, Scandinavia și Insulele britanice.

"Uniunea Europeană ar putea supraviețui într-o oarecare formulă, dar relațiile economice, politice și militare vor fi guvernate în special de relații bilaterale sau într-un număr restrâns ce vor avea scopuri reduse", spun analiștii Stratfor.

Analiștii prevăd și o alianța între SUA și Turcia. Țările arabe sunt într-un declin continuu și situația nu se va rezolva nici peste zece ani, anticipează Stratfor. Marele beneficiar va fi însă Turcia. În aceste condiții, SUA și Turcia vor avea un parteneriat puternic, în schimbul căruia turcii vor primi ajutorul americanilor de a ține Rusia departe.

China se va confruntă cu probleme din cauza ritmului scăzut al economiei, ceea ce va provoca conflicte interne.  Partidul Comunist își va menține ideologiile și va avea o singură opțiune pentru a controla haosul: creșterea opresiunii interne.
 
Cum capacitatea de producție va scădea pe fondul crizei economice din China, alte țări vor avea de câștigat. Este vorba despre Mexic, Nicaragua, Republica Dominicană, Peru, Etiopia, Uganda, Kenya, Tanzania, Bangladesh, Mianmar, Sri Lanka, Laos, Vietnam, Cambodgia, Filipine și Indonezia.

În ceea ce îi privește pe japonezi, Stratfor anticipează că niponii vor deveni cea mai mare putere năvală din Asia peste 10 ani, pentru a nu mai fi dependenți de SUA.