ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluție care condamnă decizia președintelui SUA, Donald Trump, de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Jimmy Morales, președintele Guatemalei, a anunțat că țara sa urmează să-și mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, devenind astfel primul stat care urmează exemplul SUA, în pofida criticilor internaționale ce au vizat decizia Administrației Trump, informează cotidianul New York Times.

Președintele Guatemalei a anunțat mutarea ambasadei printr-un mesaj postat pe contul său oficial de Facebook, afirmând că a luat această decizie după ce a a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Statele Unite și Guatemala sunt singurele țări din lume care au anunțat oficial că își vor muta ambasadele la Ierusalim, însă există indicii că și țări precum Cehia sau România analizează posibilitatea de a urma exemplul american.

„Am vorbit despre relațiile excelente pe care le-am avut încă de când Guatemala a susținut crearea statului Israel", se afirmă în mesajul postat de Morales. „Una din cele mai importante chestiuni era revenirea Ambasadei Guatemalei la Ierusalim", a adăugat președintele.

Dintre cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluție care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă țări, inclusiv Statele Unite și Israelul, au votat împotrivă. Zeci de țări, inclusiv România, s-au abținut de la vot. După vot, președintele SUA, Donald Trump, a reiterat amenințarea că va reduce asistența acordată țărilor care au susținut proiectul de rezoluție împotriva deciziei sale privind statutul Ierusalimului.

Guatemala a fost una din cele șapte țări care alături de SUA și Israel au votat împotriva rezoluției ONU.

Decizia lui Morales a fost percepută de unele părți drept un efort de a încerca să intre în grațiile președintelui Trump și poate de a distrage atenția de la problemele politice cu care se confruntă în țara sa. Fratele și fiul său sunt anchetați de o comisie anticorupție susținută puternic de Statele Unite și Națiunile Unite. Morales a intrat în conflict cu această comisie și chiar a încercat să-l destituie pe liderul acesteia, însă a fost oprit de instanța supremă de la Ciudad de Guatemala.

Israelul consideră orașul Ierusalim drept capitala sa "unică și indivizibilă", dar partea de est a orașului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obțină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele țărilor în Israel sunt în Tel Aviv.